Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финландия мисли за излизане от еврозоната

Парламентът на Финландия ще обсъди възможността страната да напусне еврозоната през 2016 година, обяви за "Ройтерс" високопоставен парламентарен представител на институцията.

Причината е недоволството на финландците, заради лошото икономическо състояние на страната. Припомняме, че гражданска петиция събра необходимите 50 хил. подписа за поставяне на проблема на дневен ред в парламента. Не е за пренебрегване фактът, че това е първата подобна инициатива във валутния съюз, в който членуват 19 държави.

"В началото на следващата година подписите ще бъдат проверени и ще бъде проведен парламентарен дебат през следващите месеци", заяви парламентарният служител Мая Леена-Паавола. Чрез петицията гражданите искат референдум за членството в ЕС, но вот ще има обаче само ако парламентът подкрепи идеята.

Според последното изследване на Евробарометър 64% от финландците подкрепят оставането в общата валута, въпреки че процентът е паднал с 5 пункта в рамките на една година. Ефин от основните фактори е, че Финландия премина през тригодишно свиване на икономиката и в момента икономическото ѝ представяне е по-лошо, отколкото на всяка друга държава в еврозоната. Така например от 2008 година насам икономиката на Финландия се сви с 6%.

По този причина някои финландци очакват перспективите пред страната да се подобрят, ако държавата се върне към националната си валута. В резултат на това финландската марка ще трябва да се девалвира спрямо еврото, което пък ще направи финландският износ по-евтин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във