Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите регулатори на ЕС смятат, че криптовалутите са балон

Валдис Домбровскис

Виртуалните валути като Bitcoin показаха ясни признаци за наличие на балон при цените. Това съобщават в обща позиция финансовите регулатори от ЕС, цитирана от "Ройтерс". 

Агенцията припомня, че специално биткойнът, който е най-известната крипотвалута, се повиши с над 1000% през 2017 г., но вече загуби половината от стойността си в първите месеци на тази година. Отбелязва се също така, че финансовите регулаторите затягат примката около тези активи.  

Тези виртуални валути са високорискови и нерегламентирани продукти, които са неподходящи за инвестиционни, спестовни или пенсионни планове, категорични са регулаторите от Евросъюза.

 

Информацията за потребителите, които искат да купуват виртуални валути, е "в повечето случаи непълна, трудно разбираема, не разкрива правилно рисковете ... и поради това може да бъде подвеждаща", се казва още в позицията.

"Виртуалните валути като Bitcoin са подложени на изключителна колебливост на цените и са показали ясни признаци за балон за ценообразуване, а потребителите, трябва да са наясно, че съществува голям риск да загубят голяма сума или дори всичките си инвестиции", посочват още регулаторите.

Ройтерс уточнява, че този анализ бе поискан преди месец от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Миналата седмица Германия и Франция поискаха от Г-20 да обсъдят възможните регулации на криптопазарите на следващото си заседание.

Маркус Фербер, заместник-председател на комисията по икономически въпроси на Европейския парламент, заяви, че предупреждението е закъсняло, а виртуалните валути трябва да бъдат регулирани както другите финансови инструменти.

"Очаквам Комисията да приеме сериозно предупрежденията на трите надзорни органа и да представи законодателно предложение в това отношение възможно най-скоро", каза Фербер.

Трите служби също така припомниха, че всяка загуба на средства или тяхната кражба заради кибератаки няма да бъде покрита от национални схеми за защита. В изявлението си регулаторите посочват също, че някои пазари на криптовалута са имали сериозни оперативни проблеми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във