Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите кофпомпи на ГЕРБ запушиха

Политическата върхушка на ГЕРБ само дебне къде ще се появи нов финансов поток и веднага тича с кофите да го изгребе. Сакън някой друг да не сръбне от него. Като финансови кофпомпи са. Това бе един от първите коментари, появили се във Фейсбук, след като стана ясно, че депутати от управляващата партия, водени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, са внесли в Народното събрание предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предвиждащи драстично увеличение на акциза за тютюневите изделия, които се пушат чрез нагряване - т. нар. хийтс-патрончета на IQUOS.

Мотивите за тази законодателна инициатива бяха представени от самата Стоянова в един от сутрешните блокове на bTV. "Тези цигари (които се пушат чрез нагряване на тютюна) - заяви тя - бяха с много нисък пазарен дял и ние недооценихме неговия ръст, който стана много голям заради агресивната политика на производителите им. Тази политика доведе до това, че за периода януари-май 2018-а спрямо същия период на миналата година имаме ръст от над 50 процента. Освен това относителният дял на употребата на тези цигари в общия обем на тютюневите изделия на пазара също расте - от 1% в края на 2017-а той вече е 1.4%  с тенденция до края на годината да достигне 1.6 процента. И този ръст е за сметка на обема на традиционните цигари".

Стоянова обясни също така, че от една кутия стандарти цигари с цена 5.5 лв. в бюджета като акциз влизат 3.53 лв., а от една кутия нагреваеми цигари със същата цена влизат 93 стотинки. Умножено по количествата цигари, това правело 15 млн. лв. загуби за хазната, които до края на годината щели да достигнат 30 млн. лева. Тя обаче не била съгласна през бюджета да дотира един продукт, който се ползвал от една шепа хора, и то на социалнослаби. Защото, видите ли, за да си позволиш да пушиш подобно нещо, трябвало да направиш една инвестиция от 200 лева. Само че как така се получава, че при  тютюневите изделия, които се пушат чрез нагряване, имаме ръст от 50%, хем ставало въпрос за шепа хора?

Изявлението на Менда Стоянова породи много коментари, над 95% от които бяха отрицателни. Диапазонът им е широк - от остри попържни  до задълбочени анализи. Но в духа на в. "БАНКЕРЪ" ще обърнем внимание на последните.

"Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия (хийтс) е: 3.8 към 1 в Румъния; 2.9 към 1 в Гърция; 8.2 към 1 в Сърбия. В България сега е 3.8 към 1, а предложението е то да стане 1 към 1 - такова чудо в Европа няма!", написа икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Според него е необходимо данъчната основа да е върху количеството тютюн, тъй като бездимните изделия са много различни по своя характер от стандартните цигари. Такава е практиката на Стария континент.

Пак според Ганев "акцизната ставка трябва е чувствително по-ниска спрямо цигарите - бездимните изделия съдържат тютюн (за разлика от електронните цигари), но липсата на горене обуславя по-ниския здравен риск и съответно по-ниската акцизна ставка. В цяла Европа е нормално разликата между акцизната тежест върху цигара и бездимно изделие да е три-четири път".

При цялото ни уважение крайно несериозно звучат и приказките на Менда Стоянова за шепата състоятелни хора. Народната представителка би трябвало да знае, след като внася подобни нормативни промени, че повечето хора са закупили устройствата на промоционални цени (между 70 и 90 лева) и трудно ще се съберат дори в шепите на всички депутати от ГЕРБ. Редно е също така Стоянова и компания да са наясно с цените на стандартните цигари и на кутиите с патрончета за пушене с нагряване. Като ги сравнят, сигурно ще открият разликите в полза на вторите  и за колко време се избива инвестицията. Да не говорим за другите предимства.

Всъщност какво би се случило, ако с недомислените си действия ГЕРБ вдигне акцизите на цигарите с нагряване? Една част от пушачите със сигурност  ще се върнат към стандартните цигари и пак ще тровят околните, но и в хазната ще влезе някой скромен лев повече. Други обаче ще зачестят "екскурзиите" си до градчетата зад границата ни със Сърбия и Румъния, за да си закупят някое и друго стекче с патрончета за пушене с нагряване. По този начин не само няма да увеличат своята акцизна тютюнева лепта за бюджета, а напротив, ще я свият до нула. Може с почти 100% сигурност да се предполага, че ако посегнат на акциза за цигарите с нагряване, тази мярка ще има същата съдба като въведеното пак от ГЕРБ облагане на лихвите по депозитите. Ефектът за бюджета е нулев и може би дори отрицателен, ако се сметнат разходите за администриране на това облагане.

Шумът около предложеното увеличение (поредно) явно обезпокои премиера Бойко Борисов. От Солун, където пак оправяше Балканите, той първо се нацупи, а после с явна досада махна с ръка.

"Единственото, от което се е водила групата на ГЕРБ за облагане с акциз или, както там искат го наричайте, е да не дотираме определена група цигари без значение дали те са с дим без дим с изгаряне, или с нагряване. И се оказва, че никой друг освен ГЕРБ не мисли за бюджета. Всеки иска допълнително разходи - дайте за самолети, дайте за заплати, дайте за танкове, за военни, за полицаи. Все едно бюджетът е бездънна каса, от която всеки може да гребе. След като искате да подаряваме пари от бюджета - защото след като не събираме от тези бездимни цигари пари така, както от другите, това е загуба за държавния бюджет - добре. След като искате да дотираме тези чуждестпранни компании, които в случая ги подкрепят Патриотите, и аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветанов да оттеглят закона, да направят среща с тези, няма да се облагат с такива мита, каквито другите цигари", заяви министър-председателят.

Пак се разигра театърът "Хулиганчетата в парламентарната група вършат простотии, за да дойде татко Бойко да им издърпа ушите". Но не съвсем същият. Ден след Бойковата благословия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се изпъчи: "Няма да оттеглим законопроекта. Това, което ще направим, е да отложим заседанието на бюджетната комисия по този въпрос, за да направим  задълбочени проучвания каква е практиката в държавите от ЕС. В тях съотношението между нормалната и електронната цигара е 100% акциз за нормалната цигара и 70% за електронната."

Интересно  дали в Цветанов проговори някогашният физкултурник, или чувството за собствената му значимост и защо задълбоченото проучване не бе направено, преди да се внасят законопроекти, и да се дават несериозни обяснения по телевизиите?

 В крайна сметка акцизът за цигарите, които се пушат чрез нагряване, май ще се вдига. Прошка няма да има. И ГЕРБ ще ни даде още едно доказателство, че всичките му предизборни обещания да не увеличава данъчното бреме върху населението са въздух под голямо налягане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във