Банкеръ Daily

Мирослав Иванов:

Финансовият министър и ФГВБ да обяснят защо оценките на КТБ не са заверени

Оценките, направени на КТБ от одиторските компании през лятото, не са заверени, по просто казано, в края на годината никой не се е подписал, че всичко, което е направено в банката, е истина и е вярно. Това съобщи блогърът и финансов журналист Мирослав Иванов пред БНР.

Министърът на финансите, синдиците и Фондът за гарантиране на влоговете трябва да отговорят на въпроса защо оценките не са заверени, категоричен бе той. "Фондът в момента е най-големият кредитор в банката. Той има най-голям интерес да се разбере реалното състояние на банката, реалните оценки, реалните обезценки, реалното състояние на бизнеса, който е кредитирала банката, какво има в банката, което да послужи като обезпечение, и какво е възможно да бъде продадено от синдиците, така че изплатеното от Фонда да бъде върнато, а от там да бъде върнато и в държавата. Продължавам да се изумявам от това, че тези институции категорично отказват да заявяват позицията си за липсата на одитирания доклад", каза Иванов.

По отношение на информацията, че 1000 спестители в банката са предоговорили преференциалните си договори, Иванов обясни, че това не е нормално и не е пазарно. "Спорно е обаче да се каже дали е законно или не, защото, според банковото законодателство, банка под специален надзор се представлява от квесторите. Сумите на тези спестители е много минимална част спрямо активите в банката, които бяха обезценени", обясни журналистът.

"Аз много се надявам хората, от които нещо зависи да се заемат с по-сериозните казуси в банката – с големите цесии, които са направени и да се разбере в чия полза са направени", призова Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във