Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Фич" се кани да свали рейтинга на Великобритания

Рейтинговата агенция "Фич", едната от трите най-големи корпорации за финансови услуги редом с "Мудис" и "Стандард енд Пуърс", предупреди, че все по-реалната перспектива за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение изправя Обединеното кралство пред първо понижаване на рейтинга от пет години.

На 20 март агенцията постави Великобритания под негативно наблюдение, което означава, че предвижда възможност за понижаването му в близко бъдеще.

"Негативното наблюдение на рейтинга на Обединеното кралство отразява на първо място повишената несигурност за процеса на Брексит и увеличения риск от "твърд" Брексит, при който Великобритания ще напусне ЕС без сключено споразумение", се казва в изявление на "Фич". Агенцията смята, че "твърдият" Брексит ще доведе до съществено смущение в британската икономика и търговски перспективи, най-малкото в краткосрочен план, се казва още в изявлението.

В момента рейтингът на Великобритания във "Фич" е АА - две степени под най-високия възможен - ААА. За последен път е бил ААА през 2012-а, но веднъж е понижен в началото на управлението на коалиционното правителство на Дейвид Камерън и още веднъж - скоро след референдума за Брексит.

Понижаването на рейтинга от страна на агенциите е не само символичен жест, но и ще има веществено изражение върху достъпа до финансиране от страна на Великобритания. Колкото по-нисък е кредитният рейтинг на една страна, толкова по-високи лихви трябва тя да плаща на кредитния пазар, припомня "Бизнес инсайдър". Понижението може да означава и по-труден достъп до финансовите пазари, макар че дори и да бъде намален британският рейтинг с една степен от всички агенции, той пак ще остане един от най-високите в света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във