Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Фич": Ирландия, Холандия, Малта и Кипър най-много ще пострадат от "Брексит"

Ирландия, Холандия, както и островни държави като Малта и Кипър са сред страните, които вероятно ще бъдат засегнати най-тежко, ако Великобритания прекрати своето членство в Европейския съюз след референдума на 23 юни, прогнозира кредитната агенция "Фич".

Тези страни, както и Белгия и Люксембург, ще бъде изложени на най-голям риск в случай "Брексит", тъй като техният износ на стоки и услуги за Великобритания представлява най-малко 8% от брутния им вътрешен продукт, се посочва в анализа на "Фич".

Степента, с която износът на страните членки на ЕС за Великобритания ще бъде намален, ще зависи от характера на всяко едно бъдещо търговско споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз, както и от продължителността на обезценката на британската валута в случай на излизане на Острова от ЕС.

Икономическото въздействие от евентуален сценарий "Брексит" ще бъде по-слабо изразено за ЕС, отколкото за самата Великобритания, но въпреки това ще бъде осезаемо, посочва "Фич".

Редица финансови анализатори, както и управителят на Банк ъф Ингланд Марк Карни предупредиха за потенциален спад на преките чуждестранни инвестиции във Великобритания, ако на 23 референдум надделее вота за напускане на ЕС.

Въпреки че останалите страни от съюза могат да се възползват от пренасочване на потока на преките чуждестранни инвестиции към тях, Люксембург, Малта, Белгия и Германия, които имат най-големи по обем инвестиции и финансови активи във Великобритания, ще претърпят и най-големи загуби на тези активи, деноминирани в евро, ако последва по-трайна обезценка на британската лира, се посочва в анализа на кредитната агенция.

В същото време "Фич" отбелязва, че банковите сектори на Ирландия, Малта, Люксембург, Испания, Франция и Германия имат значителни връзки с британския банков сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във