Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фабрицио Сакомани е новият председател на "УниКредит"

Фабрицио Сакомани

Фабрицио Сакомани е новият председател на "УниКредит", съобщиха от "УниКредит Булбанк" АД.

Сакомани, който започва кариерата си в Националната банка на Италия, беше избран на ръководния пост на последното заседание на Борда на директорите на групата. Заедно с това е потвърдена и позицията на Жан Пиер Мустие като главен изпълнителен директор на "УниКредит".

Сакомани наследява на поста председател на "УниКредит" от Джузепе Вита, който го заемаше в продължение на дълги години. 

Фабрицио Сакомани има богат опит във финансовия сектор. Той започва кариерата си в Националната банка на Италия през 1967 г. и заема различни длъжности в отдел "Изследвания" и "Външни работи". От  1998 до 2002 г. е управляващ директор "Международни въпроси".

От 2003 до 2006 г. е вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. През следващите седем години Сакомани е генерален директор и член на Управителния съвет на Националната банка на Италия. В това си качество заема длъжности в Европейската централна банка.

Богатата му професионална кариера включва и министър на икономиката и финансите в италианското правителство от април 2013 г. до февруари 2014 гадина.

Фабрицио Сакомани завършва "Бизнес и икономика" в университета Bocconi и следдипломна квалификация по парична и международна икономика в университета Princeton в САЩ. Новият Председател на УниКредит е изнасял лекции в Paris School of International Affairs (2016-2017 г.) и в  London School of Economics (2015 г.).

"УниКредит" е паневропейска търговска банка, която предоставя уникална мрежа в Западна, Централна и Източна Европа на 25 милиона клиенти. Кредитната институция предлага местен експертен опит и международно покритие и подпомага своите клиенти на глобално ниво, като им предоставя несравним достъп до водещите банки на своите четиринадесет основни пазара, както и в други 18 страни в целия свят. Европейската банкова мрежа на УниКредит обхваща Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешка република, Унгария, Румъния, Русия, Сърбия Словакия, Словения и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във