Банкеръ Daily

Валдис Домбровскис:

Еврозоната ще доближи доходите в България до средноевропейските

Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната и по-късно към самата еврозона. Това каза еврокомисарят за валутния съюз Валдис Домбровскис в интервю за "Хоризонт".

Домбровскис уточни, че няма предварителни условия по отношение дохода на глава от населението или по-точно сравнен със средния в ЕС.

Еврокомисарят поясни, че сега в България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ERM II.

"Бих казал, че основният въпрос, на който трябва да се отговори в тази връзка е как присъединяването към еврозоната ще засегне българската икономика. Според нашите оценки, то ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на Европейския съюз", допълни Валдис Домбровскис. 

По отношение на присъединяването ни в Европейския банков съюз Домбровскис разясни, че това ще се случи след оценка на активите в българския банков сектор. 

По последна информация идеята на правителството е да кандидатства едновременно за "чакалнята" и банковия съюз. 

"В рамките на една година можем да влезем едновременно в Банковия съюз и ERMII. Трябва и ангажиментите, които поемат към нас или поне разговорите, които водим с нашите партньори, да бъдат твърди, за да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген", заяви преди близо седмица финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Bloomberg. 

От изказването му стана ясно също така, че български официални представители ще посетят Европейската централна банка, за да дискутират "интензивно" процедурите и сроковете за присъединяване към двете институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във