Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европа губи 500 млрд. паунда от Брексит без споразумение

Ако не бъде постигнато търговско споразумение с Великобритания след Брексит, това може да коства на Европейския съюз повече от 500 млрд. британски лири, съобщава в. "Сънди експрес", цитиран от БНР.

Шокиращата сума се базира на анализ на икономисти, подкрепящи Брексит, известни като Група за свободна търговия. Според тяхно проучване, ако Великобритания се оттегли от преговорите, тя ще спечели 651 млрд. паунда, оставайки ЕС с неплатени сметки и финансови загуби за 507 млрд. британски лири.

Британският вестник цитира сър Патрик Майнфорд, икономичен съветник от Министерството на финансите по време на Маргарет Тачър, който използва класически търговски модел, за да предвиди, че БВП на Обединеното кралство ще нарасне с цели 9%, допринасяйки за еднократна печалба от 180 млрд. паунда, ако страната напусне ЕС на 29 март 2019 година, без да бъде постигната търговска сделка.

Той също така прогнозира, че Великобритания ще спечели 433 млрд. паунда от допълнителни такси и данъци, наложени на производителите от ЕС, ако страната работи съгласно правилата на Световната търговска организация, тъй като тя внася от съюза повече, отколкото изнася. Това, плюс 38 млрд. паунда, които ще бъдат спестени за двугодишния преходен период, ще доведе до обща сума в размер на 651 млрд. лири.

Цената, която пък ЕС ще трябва да плати при подобен сценарий, ще включва загуба на 38 млрд. паунда във връзка с "развода" с Великобритания, плюс още 433 млрд. паунда от митнически тарифи, плюс позитивния търговски баланс с Обединеното кралство, който се оценява на около 36 млрд. паунда - или сумарна загуба за 507 млрд. паунда.

"За Великобритания един провал на преговорите ще предизвика краткосрочно неудобство, но значителна икономическа печалба, докато за ЕС това ще представлява като краткосрочно неудобство, така и ще доведе до значителна икономическа загуба", смята професор Майнфорд.

"Сънди експрес" също така съобщава, че Европейският парламент има за цел да смекчи плановете за предоставяне на правомощия на регулаторните органи на ЕС, което да принуди централната европейска клирингова къща в Лондон да бъде преместена извън Великобритания. Според изданието, именно въпросът с евроклиринга ще се окаже важното бойно поле между Лондон и Брюксел във втората фаза на преговорите, когато трябва да се определи как ще бъде разделен европейския финансов пазар след Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във