Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Евронадзорът замете пробива под килима

Снежана Малеева, генерален директор на SELEC.

Скандалът със системата БАЦИС е бил проспан или нарочно заметен под килима и от службата за координиране на  действията на  полицейските и митничарските органи в Югоизточна Европа. Тя се нарича Център за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). Организацията е правоприемник на Регионалния център за борба с трансграничната престъпност на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа. Държавите, членуващи в нея са  Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Македония, Гърция, Унгария, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. Всяка от тези страни  има офицери за свръзка  - представители на  министерствата им на вътрешните работи и на  митническите им органи, които координират взаимодействието на съответните  национални  компетентни органи на отделните държави.

Най-шокиращото е, че центърът не си е мръднал пръста в случая с текущия скандал около българската система  БАЦИС. Въпреки че неин шеф е  българката  Снежана Малеева, която през септември 2017 г. бе избрана за генерален директор на SELEC с четиригодишен мандат. Дотогава тя е била директор по правните и вътрешните въпроси на центъра, което означава, че случаи като този - с българската система БАЦИС, са от нейната компетентност. Защо SELEC не се е намесил и да предотврати  гафа на българската агенция "Митници" - един Господ знае.

Иначе Центърът е имал поводи за спешна реакция. Дефектите на системата са били забелязани и покрай още едно скандално разкритие, свързано с Агенция "Митници". На 29 май 2017 г. SELEK съобщи за 213 519 броя биткойни, спипани покрай задържането на група хакери и митничари, пробили системите на редица европейски митници и осъществили масирана контрабанда. В сензация се превърна нетолкова самият пробив, а огромното количество биткойни, с които им е плащано за услугите.

В съобщението на SELEK изрично се посочва основният проблем - пробив в компютърните системи на редица европейски митници (гръцката, кипърската и т.н.), който  е тръгнал от българската. Става ясно, че ТИР-ове с контрабандни цигари са пътували необезпокоявано навсякъде из Европа. Чуждите служби настръхнали, когато  някой от служителите констатирал,  след като направил съответната  справка, че някакъв  камион е изминал разстоянието от София до Виена за... има-няма два часа! Така започнало разплитането на кълбото - групата на нарушителите е ръководена от българи, български хакери са били основните действащи лица, български митничари са й съдействали.

Констатирано е още, че взломът в европейските митници е осъществен чрез българската система БАЦИС. Според разследващите от SELEK освен за контрабанда - предимно на цигари в огромни количества и в по-малка степен на горива, пробивът е използван и за прекарване на наркотици.

Тогава обаче скандал не избухна, БСП си мълчеше, а Горанов не се оправдаваше  с обяснения, че пропуските на системата отдавна, отдавна са поправени. В текущия скандал всички замълчаха за историята с биткойните, станала възможна  след пробив  в системата БАЦИС.  А заради разследването на SELEK бяха арестувани и задържани над 20 души, които в момента обаче са на свобода. Дори посочените като "най-основни" фигури в този случай - компютърният специалист Димитър Пешев, митничарите Емил Милчев и Янаки Евтимов.

Още тогава в българските компетентни служби и в митническите структури  вече се е знаело в детайли за пробитата електронна система - знаело се е за съдействието на митнически служители и за участието им в това престъпление, знаело се е кой е бил водещият компютърен спец...

Знаела е и прокуратурата. Но кой знае защо в постановлението за спиране на производството по проверката за БАЦИС тя посочва като мотив "неизвестни извършители". Може би защото не върви да хапеш ръката, която те храни...?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във