Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Eвроинс" придобива дружества на германската ERGO

Йерун Ван Лейуън

Една от водещите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа (ЦИЕ/ЮИЕ) - българската "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), се споразумя да придобие четири застрахователни дружества в три европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус. Компаниите, които ще бъдат придобити, са дъщерни на германската ERGO, една от водещите застрахователни групи в Европа и част от Munich Re, който е сред най-големите презастрахователи в света.  

ЕИГ ще придобие три поделения на ERGO в Румъния и  в  Чехия, специализирани в животозастраховане и общо застраховане, както и едно общозастрахователно дружество, но  в Беларус. Двете страни вече са подписали споразумения, а сделката ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.   

Съгласно условията  ЕИГ ще придобие всички акции в четирите подразделения на ERGO, в това число и собствеността върху договорите за работа на служителите, портфолиото с клиенти и IT системите. През 2017 г. премийният приход, реализиран от четирите дружества на ERGO, достига 72 млн. евро.     

Преди по-малко от година ЕИГ купи специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO. Споразумението още тогава предвиждаше бъдещо сътрудничество между двете страни по сделката, в това число и трансфер на ноу-хау и възможност ЕИГ да продава застраховки за пътувания с бранда на ERV в Украйна и  в други държави, в които оперира.

След финализирането на новата сделка ЕИГ ще развива дейност в общо единадесет европейски страни, в това число и чрез своите  дъщерни дружества в седем от тях - в  България, в Румъния, в Северна Македония, Украйна, Грузия, Чехия и Беларус.

"Придобиването на дъщерните дружества на ERGO в Румъния, в Чехия и Беларус се вписва напълно в стратегията за разширяване на нашето присъствие в Централна и Източна Европа и в държавите от ОНД, които предлагат голям потенциал за растеж. Това е и добра възможност да диверсифицираме продуктовия си портфейл. От своя страна ЕИГ ще интегрира в новите си подразделения най-добрите практики от дейността в рамките на своята собствена мрежа и ще предложи на новите си клиенти голям набор от надеждни застрахователни продукти, което ще допринесе за по-нататъшното развитие на местните пазари", коментира Йерун Ван Лейуън, главен оперативен директор на ЕИГ. "С това придобиване ние също така надграждаме партньорството ни с ERGO, което не само ни дава възможност да придобиваме портфейли от лидер в индустрията, но и да извличаме ценен ноу-хау и опит“, допълва главният оперативен директор на ЕИГ.   

"Удовлетворени сме, че намерихме в лицето на ЕИГ подходящ купувач за всички наши  дъщерни дружества в ЦИЕ. Това споразумение е още една стъпка за оптимизиране на международния ни бизнес, което е наш стратегически приоритет от 2016 г.", коментира Александър Анкел, главен оперативен директор на ERGO International AG.

През последните години ЕИГ придоби пряко или чрез своите поделения  застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно "ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya; на холандската Achmea в България - "Интерамерикан"; на QBE в България и Румъния; застрахователния портфейл на "АТЕ Иншурънс", румънското дъщерно дружество на гръцката "Пиреос Банк"; един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group; специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO; значителен дял в руското застрахователно дружество "ООО РСО Евроинс".

В съответствие със стратегията си за развитие и с целта да се превърне в една от водещите застрахователни групи в ЦИЕ/ЮИЕ/ОНД, ЕИГ планира да остане фокусирана върху разширяването на присъствието си в региона чрез придобивания и органичен растеж, като в същото време диверсифицира продуктовия си портфейл и дистрибуционните си канали  и поддържа висока ликвидност и капиталова база.   

 


"Евроинс Иншурънс Груп" АД


"Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ) е една от големите независими застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа. Компанията е фокусирана в предлагането на пълен набор застрахователни продукти  в областите: общо, здравно и животозастраховане. Базираната в София група оперира в девет европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна  и Грузия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и Русия. Групата извършва и нишови застрахователни операции в Испания и Италия. ЕИГ обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има 3000 служители. През 2017 г.  международната агенция за кредитен рейтинг Fitch Ratings присъди "BB-" рейтинг за финансова стабилност на застраховател (Insurer Financial Strength Rating -  IFSR) със стабилна перспектива на "Евроинс Румъния", най-голямото дъщерно дружество в рамките на ЕИГ. "Евроинс Иншурънс Груп" е дъщерно дружество на "Еврохолд България" АД - водеща публична компания, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и Варшавската фондова борса (WSE). "Еврохолд" оперира в Централна и Югоизточна Европа с фокус върху застраховането, продажбите на автомобили, лизинга, инвестициите и управлението на активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във