Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврогрупата подкрепи България по пътя й към еврозоната

На свое заседание Еврогрупата в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев обсъди изпратеното от тях на 29 юни 2018 г. съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението. Еврогрупата заяви също, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат.

В писмото, с което искаме да влезем в ERM II и Банковия съюз, изрично се уточнява, че очакваме да влезем и на двете места до юли, 2019 година. Европейските отговорни органи обаче предупредиха, че процесът на верификация може да продължи и по-дълго, като всъщност основата на преценката ще се направи ЕЦБ - по отношение на банковата ни система. Брюксел предупреди и, че продължава да наблюдава реформата в съдебната система.

Финансовият министър заяви вчера пред икономическата комисия на ЕП, че категорично вярва, че по-силна еврозона означава по-силна Европа.

"България в съответствие с договора е длъжна рано или късно да се присъедини. Друг е въпросът, че липсват достатъчно ясни правила и процедури за установяване на близкото сътрудничество с единния надзорен механизъм, което се предлага като първа стъпка по пътя на България за членство в еврозоната, каза Горанов.

Пред евродепутатите Горанов изрази надежда, че в този процес към България няма да бъдат отправяни "неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите страни", както се случва с преговорите за включването в зоната "Шенген".

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във