Банкеръ Daily

Финансов дневник

Емануел Макрон: След 10 г. еврото може и да не съществува

Еврото може да престане да съществува в рамките на следващите 10 години, ако Париж и Берлин не успеят да укрепят единния валутен съюз, смята френският кандидат за президент Емануел Макрон.

Според него от настоящата валутна система се възползва Германия за сметка на по-слабите страни-членки на еврозоната.

Макрон беше министър на икономиката в управлението на президента Франсоа Оланд преди да подаде оставка през миналата година. В последствие той създаде свое собствено политическо движение и се включи в президентската надпревара като независим кандидат.

Истината е, че трябва колективно да признаем, че еврото е непълно и не може да продължи да съществува без да има големи реформи, посочи Макрон, цитиран от БТА. Той добави, че единната валута не осигурява на Европа пълен международен суверенитет спрямо долара и не гарантира естествена конвергенция между различните държави-членки.

По думите му Франция трябва да въведе реформи на пазара на труда и трябва да обнови образователната си система, за да се съживи икономическия растеж.

Бих казал, че нарушената функция на еврото се използва добре от Германия, подчерта Макрон, като добави, че липсата на доверие между Франция и Германия е довело до блокиране на важните реформи, които биха увеличили солидарността сред членовете на еврозоната. Еврото представлява слаба германска марка и е възможно да престане да съществува в рамките на следващите десет години, прогнозира той.

Във вторник (10 януари) един от лидерите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" заяви пред "Ройтерс", че еврозоната трябва да бъде разделена на две - с една силна група, формирана около Германия и една по-слаба група от страни-членки, включваща Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във