Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ ще прави проверки във всички банки, работещи в България

Европейската централна банка ще прави проверки във всички банки, работещи в България. ЕЦБ вече води преговори с Българската народна банка за присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята пред еврозоната. Планът предвижда стрес тестове и оценката на активите, които ще обхванат цялата ни финансова система.

Без извършването на мащабна проверка на банките ЕЦБ няма как да поеме надзора върху българските финансови институции. Целта е да се провери дали банките отчитат и класифицират коректно кредитите си. Ако се окаже, че някоя институция има повече лоши кредити, отколкото официално декларира, или че те не са добре обезпечени, БНБ може да разпореди съответната банка да вдигне капитала си.

Досега само веднъж банковата система у нас бе подложена на подобен мащабен преглед на активите и стрес тестове – през 2016 г., като целта беше да се върне доверието в системата след фалита на КТБ. 

Присъединяването към Банковия съюз е един от шестте ангажимента, които България пое пред европейските институции на 29 юни 2018 г. като условие да бъде приета в "чакалнята" на еврозоната – ERMII. София получи обещание от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във