Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ ще дава бързи лицензи на банките, които напуснат Великобритания

Банките в Лондон, които желаят да преместят дейността си в еврозоната след "Брексит", вероятно ще бъдат пощадени от продължителни тестове от страна на европейските регулатори, което би направило по-лесно това тяхно предислоциране, съобщихат официални длъжностни лица пред агенция Ройтерс.

Европейската централна банка, която осъществява банковия надзор в еврозоната, е получила много запитвания от базирани във Великобритания банки, желаещи да дойдат под нейната надзорна шапка и това я кара да обмисли процедури за по-бързо предоставяне на необходимите лицензи. Става въпрос за временен отказ от проучване на финансовите модели, които големите кредитори и инвестиционните банки използват, за да се определят рисковете за неплатежоспособност, свързани с техни ипотечни и дериватни финансови инструменти, докато съответните банки продължават да отговарят на стандартите на британските регулатори.

Всяко едно подобно решение от страна на ЕЦБ ще бъде главно поради практически, а не по политически причини и би имало за цел да сведе до минимум нарушаване на европейските финанси, след като Великобритания напусне ЕС.

Ресурсите са ограничени, но ние ще намерим начин да предоставим нужните разрешения възможно най-бързо, заяви един от източниците на Ройтерс, пожелал да говори при при условие на анонимност поради деликатността на въпроса. Европейската финансова система желае да продължи да функционира, допълни той.

Този отказ ще послужи за ускоряване на плановете за преместване на банките и ще помогне за промяна на европейския финансов пейзаж чрез засилване на процесите по преместване на печелившия бизнес от Лондон към Франкфурт, Париж, Люксембург или Дъблин.

Ройтерс посочва, че на този етап от ЕЦБ отказват да коментират подобна информация.

Британският премиер Тереза Мей ще се задейства процедурата по развода с Европейския съюз на 29-и март, давайки началото на двугодишен период на преговори, който да помогне за определяне на бъдещето на Великобритания и Европа.

Въпреки че окончателните условия за правене на бизнес с ЕС от страна на Великобритания са все още доста несигурни, Тереза Мей даде да се разбере, че Обединеното кралство ще напусне единния европейския пазар, което досега позволяваше на банките в Лондон да предлагат своите финансови услуги в целия Блок. Редица финансови ръководители заявяват в частни разговори, че те очакват "Брекзит" да изолира Лондон, който в момента е финансовата столица на Европа и поради това те искат да създадат свои бази на територията на ЕС, от където да получават достъп до единния пазар.

Според Агенцията за чуждестранни инвестиции на Ирландия (IDA) Дъблин вече е получил около 80 подобни запитвания от финансови институции, включително и банки, базирани понастоящем в Лондон, а близо 50 представители на чуждестранни банки са се срещнали с оторизираните надзорни банкови органи в Германия, за да обсъдят с тях подобен ход.

Според източниците на Ройтерс ЕЦБ е настроена да се откаже от незабавна проверка на финансовите модели на банките, тъй като този процес може да отнеме повече от година. Отказът ще се базира на принципа, че досегашните проверки на Английската централна банка са достатъчно добри. Това обаче ще бъде само временна отсрочка, за да има по-гладък процес при преместване на банките, но в крайна сметка те ще трябва да се изправят през тестване на техните финансови модели, като гратисният период се очаква да продължи няколко месеца.

Решението на официалните представители на ЕЦБ за отказ от незабавна проверка на банковите финансови модели се очаква да бъде факт през следващите месеци. Високопоставените европейски чиновници също стават все по-нервни, предупреждавайки за рязко излизане на Великобритания от Блока, тъй като ЕС е силно зависим от трилионите евро за финансиране, намиращи се в Лондон и от масивната група от инвеститори, разположени в британската столица. Франция и Германия се стремят да се превърнат в алтернативи на досегашния финансов център Лондон, но и по-малки страни като Ирландия и Люксембург също се борят за своя дял от "плячката".

Facebook logo
Бъдете с нас и във