Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: САЩ увеличават рисковете пред глобалния растеж

Рисковете за глобалния икономически растеж се увеличават, тъй като рискът от протекционизъм и заплахата от по-високи американски митнически тарифи подриват бизнес доверието, посочи Европейската централна банка в редовния си икономически бюлетин, представен в четвъртък.

"Рискът от влошаване на световната икономика се засили вследствие на действия и заплахи, свързани с повишаване на търговските мита от страна на Съединените щати и евентуални ответни мерки на засегнатите държави", отбеляза ЕЦБ в последната си оценка, която съвпада до голяма степен със становището на централната банка след края на последното редовно заседание, проведено на 26-ти юли.

ЕЦБ добави, че ако бъдат прилежни всички заплашителни мерки относно тарифите, осреднените митническите ставки в САЩ ще се повишат до нива, които не са били наблюдавани през последните 50 години.

Банката отбеляза, че въпреки нарастващите външни рискове, последните индикатори сочат за продължаващ широкообхватен стабилен икономически растеж в рамките на еврозоната, който обаче е малко по-слаб, отколкото през 2017-а година.

На срещата си преди две седмици ЕЦБ запази паричната си и лихвена политиката без промяна. В същото време централната банка продължава да залага на приключване на програмата за покупки на еврооблигации за общо 2.6 трлн. евро (известна като "количествени улеснения") до края на настоящата година и да прибегне до повишаване на рекордно ниските лихвени ставки през есента на 2019-а година, като това би представлявало първо увеличаване на лихвите след края на дълговата криза в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във