Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ призова силно задлъжнелите членове на еврозоната да намалят държавните си дългове

Управителният съвет на Европейската централна банка призова страните от еврозоната, които са силно задлъжнели, да използват икономическия подем в региона, за да намалят техните дългове, предупреждавайки, че по-високите държавни разходи биха могли да подкопаят силата на единния валутния блок. Предупреждението се съдържа в публикувания в четвъртък протокол от заседанието на ЕЦБ през септември и идва на фона на разпродажби на италиански акции и облигации с оглед на сблъсъците между популисткото правителство на страната и ЕС по отношение на разходните планове и заложения висок бюджетен дефицит за 2019-а година, отбелязва "Уолстрийт джънръл".

Според стенограмата, членовете на ЕЦБ са заявили на заседанието на 13-ти септември, че повишените държавни разходи в период на силен икономически растеж "биха могли да окажат отрицателно влияние върху устойчивостта", дори ако те са в подкрепа на краткосрочния растеж, съобщи БНР.

"Настоящата среда на ниски лихвени проценти и широкообхватен растеж призовават като цяло правителствата да възстановят фискалните буфери, особено в страните с висок държавен дълг", смята Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във