Банкеръ Daily

Ройтерс:

ЕЦБ може да понижи лихвите до края на септември

До края на септември Европейската централна банка или ще намали отрицателната си депозитна лихва, или ще се ангажира да запази сегашните рекордно ниски лихви за доста по-продължителен период. Това показват резултатите от последното проучване на агенция Ройтерс сред водещи икономисти.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги в речта си миналия вторник призова за „допълнителен стимул“ при липсата на подобрение в слабия растеж и хладната инфлация, която е намаляла под целта на централната банка от близо 2% от 2013 г. насам.

Независимо от убеждението на икономистите в проведената анкета между 18 и 21 юни, наред с плана на ЕЦБ за облекчаване, перспективите за растеж бяха намалени, а инфлацията все още не се очаква да достигне целта на ЕЦБ. Това е въпреки годините на рекордно ниски лихвени проценти и след като ЕЦБ позволи баланса й да скочи със закупени активи, най-вече държавни облигации, на стойност 2,6 трилиона евро от 2015 г. по програмата си за количествено облекчаване. Това приключи през декември.

„ЕЦБ има същия проблем, какъвто имат и редица други централни банки, особено Банката на Япония, че получават намаляваща възвръщаемост от разхлабващата политика, когато вече сте на или близо до ефективната долна граница“, казва Андрю Кенингам, главен икономист в Capital Economics.

Всички 45 икономисти, които са отговорили на допълнителен въпрос относно следващата политическа мярка, очакват ЕЦБ да облекчи още повече, като разшири вече обявените дългосрочни евтини кредити на банките.

Над 80% от тези икономисти казват, че ЕЦБ ще намали отрицателната си депозитна лихва и ще има диференцирана система с приложени условия или ще променя насоките си, като премахва всякакво позоваване на бъдещите повишения на лихвените проценти. Другите очакват ЕЦБ да възобнови своята програма за количествено облекчаване (QE).

От онези, които очакват облекчаване, около 80% прогнозират, че ще това ще дойде преди края на септември, като почти една трета предвиждат, че това ще стане още през следващия месец.

Докато само няколко респонденти предвиждат рестартиране на печатането на пари на ЕЦБ, икономистите в анкетите на Ройтерс тази година многократно заявяват, че не е грешка да се затвори програмата за количествено облекчаване през декември.

"Инфлационните очаквания трябва да се повишат, основната инфлация трябва да се подобри, трябва да намалим някои от външните рискове, особено по отношение на търговската политика, за да могат да се откажат от облекчаването на политиката", добавя Кенингам.

За последен път ЕЦБ намали лихвените си проценти през март 2016 г., когато понижи лихвения процент по депозитите до -0,4%, а рефинансиращата ставка - до нула.

Напрежението в световната търговия, слабият глобален растеж и несигурността при оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, вероятността от рецесия в еврозоната през следващите 12 месеца е достигнала 25% от 20% през предходния месец. Шансът за спад през следващите две години се задържа на 30%, по-нисък от 40% шанс за спад в САЩ.

"Влошаването на перспективите и несигурността до известна степен са резултат от геополитическата ситуация в света, политическият избор на други лидери в други страни, които също трябва да се справят с това.", Каза Елвин де Гроот, ръководител на макро стратегията на Rabobank.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във