Банкеръ Daily

Управителят на Банк дьо Франс:

ЕЦБ е готова да действа при "Брексит"

Франсоа Вилроа дьо Гало

Излизане на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до нестабилност на финансовите пазари в краткосрочен план, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на Централната банка на Франция - Франсоа Вилроа дьо Гало.

В интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг", цитилано от БНР, Вилроа дьо Гало подчерта, че ако е необходимо, ЕЦБ е готова да предприеме мерки, за да противодейства на възможни последици при евентуален вот на британците на 23 юни за напускане на Съюза.

"На първо място Банк ъф Ингланд ще трябва да отговори на възможен сценарий "Брексит", но ако е необходимо, ЕЦБ също е готова да реагира", посочи той.

Той добави, че вот за напускане на ЕС ще има сериозни последствия за Лондон като един от световните финансови центрове.

Въпреки че Великобритания не използва еврото, британски вот за напусне на единната европейска общност може да предизвика финансова нестабилност предвид несигурността, която ще бъде генерирана около новите търговски взаимоотношения между Обединеното кралство и останалите членове на ЕС. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви по-рано този месец, че докато ЕЦБ смята, че Великобритания трябва да остане в ЕС, тя е "готова за всички непредвидени обстоятелства".

В интервюто си Франсоа Вилроа дьо Гало също така коментира въпроса с критиките към политиката на ЕЦБ от страна на Германия. Той посочи, че Германия е "единствената страна в света, която сериозно вярва, че настоящата парична политика на ЕЦБ се формира от нейния италиански президент. Това е един странен и също така несправедлив дебат. Паричната политика на ЕЦБ не е южноевропейска прищявка, тъй като и други централни банки, включително Фед на САЩ, също проведоха успешно подобна политика", допълни шефът на Банк дьо Франс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във