Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР ще помага за намаляването на лошите заеми в България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще работи в България за намаляване дела на необслужваните заеми, които пречат на банковия сектор и са спънка пред икономиката заради намаления достъп до заеми. От дълго време необслужваните заеми се смятат за пречка пред съживяването на кредитните пазари. Дори когато са напълно провизирани, те отнемат от времето на банковите мениджъри и тези на фирмите и оскъпяват другите заеми, коментира управляващият директор в банката Ник Тесейман.

"ЕБВР, заедно с МВФ, Световната банка и ЕК, е готова да помага на банките, на регулатора и на другите органи, да се намерят конкретни решения", посочва той. От институцията цитират данни, според които необслужваните заеми от 14.8% през март 2015 г. са спаднали до 12.4% две години по-късно.

Според банката повече инвестиции в икономиката могат да доведат до допълнително свиване на дела на тези кредити, които според тях са спаднали благодарение на усилията на централната банка.

Откакто ЕБВР работи с България тя е инвестирала 3.6 млрд. евро в икономиката на страната като през 2016 г. са вложени най-много средства в рамките на година - 620 млн. евро. През тази година се очаква инвестициите от страна на ЕБВР да бъдат около 200 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във