Банкеръ Daily

Адв. Константин Симеонов:

Държавна банка е финансирала фирми, свързани с Делян Пеевски

Както преди време в. "БАНКЕРЪ" написа в своя материал Солени прегръдки за "Южен поток" , държавна банка е финансирала в нарушение със закона големи компании, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Така те са успели да рефинансират кредитите си към фалиралата КТБ и сега вече не са нейни длъжници. Това потвърди пред Нова телевизия и един от адвокатите на банкера Цветан Василев Константин Симеонов.

Още на 10 април в брой 15 на в. "БАНКЕРЪ" ви запознахме със списъка на фирмите, които са направили скандални цесии с кредитите си в КТБ.

Според юриста една от финансираните от Българската банка за развитие компании е строителната „Водстрой 98“. Симеонов смята, че някой е накарал държавната банка да отпусне 50 млн. лв. на дружеството, което според юриста е класическо длъжностно престъпление и превишаване на правата с вредни последици за банката и разпореждане със средства в полза на трето лице.

"Фирмите, неразделно свързвани с Делян Пеевски, в момента нямат задължения към КТБ. При поставянето на банката под специален надзор обаче задълженията са доста чувствителни", коментира Симеонов.

По думите му четири фирми, свързани с депутата, между които и собственикът на веригата "Лафка", са прехвърлили задълженията си чрез цесии и прихващания. В петък Симеонов заяви, че компании, свързани с Пеевски, са имали около половин милиард лева кредити от КТБ.

Той обяви още, че пуснатите в публичното пространство списъци с гостите на Цветан Василев не е нито негово дело, нито на банкера.

Симеонов призна още, че не съветва своя клиент да се прибере в България, защото няма гаранции за неговата безопасност, въпреки обещанията на премиера да му изпрати охрана още на границата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във