Банкеръ Daily

Финансов дневник

Докладът за КТБ вече е публичен

Законовите промени, които позволяват да се оповести доклада за източването на Корпоративна търговска банка, вече са в сила. В днешния брой на "Държавен вестник" са публикувани измененията в Закона за банковата несъстоятелност, които позволяват докладът на "Аликс партнърс" да бъде публикуван от синдиците на банката в несъстоятелност.

Според законовите промени в 7-дневен срок от подписването на договора с международна компания за разследване на банкови фалити или анекси към него информацията се публикува на български език. В момента докладът на "Аликс партнърс" е достъпен за четене от народните представители на английски език. Самата международна компания подчерта в свое становище при предоставянето на доклада им в парламента, че не признава като легитимен нито един превод на български език. Това обаче се отнасяше за доклада, предоставен за четене в секретната секция на парламента.

Новите законови текстове изрично подчертават, че препоръките за по-доброто събиране на вземанията на банката в несъстоятелност няма да се оповестяват публично, а само изводите от доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във