Банкеръ Daily

Финансов дневник

Длъжниците в КТБ да бъдат проверявани били ли са агенти на ДС

Хората, които са взимали необезпечени кредити от КТБ, както и тези, които са правили цесии и прихващания, да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и от ГЕРБ Методи Андреев. Идеята им ще бъде обсъдена пред второто четене на промените в Закона за досиетата.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че проверка за принадлежност към ДС на кредитните милионери беше правена през 90-те години на миналия век. "Такава проверка трябва да бъде направена и новите кредитни милионери", допълни той.

Според него искането на социалистите за закриване на Комисията по досиетата е пряко свързано с предлаганите от нас промени, с които се разширява обхвата на проверяваните за чисто агентурно минало лица.

"БСП се опитва да каже, че вече няма ДС. Но ако се окаже, че хора от ДС са взимали необезпечени кредити от КТБ, няма ли я тогава?", попита Мартин Димитров.

Според Методи Андреев от ГЕРБ пък Таско Ерменков, който е сред вносителите на законопроекта на БСП, е в конфликт на интереси, защото е обявен като агент Крум. "За съжаление задкулисието е реалната власт в България", коментира той. Според него не може да се правят аналогии с комисиите за националната памет в Германия, Унгария, Чехия, защото още не сме започнали да изучаваме истинската история, а се правят много спекулации.

Андреев обясни, че промяната е една от малкото възможности да обществото да надникне зад кулисите и да види кой стои зад аферата "КТБ", която е една от най-големите кражби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във