Банкеръ Weekly

Бум

Дини, тикви, елхи - мода в бързите кредити

Сергиите просто "плачат" за бързи кредити.

В сезона на дините, после на тиквите, а сега и на коледните елхи и играчки търговците настървено налитат на бързите кредити. С помощта на  "спешна финансова помощ" те правят за около месец печалба от над 50%, и то след като са си върнали заема. В масовите случаи лихвата по тези заеми не надхвърля 5% на месец. При малко повече проучвания и сравняване на оферти се намират и фирми за бързи заеми, които за първия месец не начисляват лихва - като промоция.

Според представители на кредиторите сезонните търговци теглят около 1000-2000 лв. и в повечето случаи са изрядни платци. Понеже работят само кеш, предпочитат да се издължават седмично и често това се записва и в договора им с фирмите кредиторки.

Последният успешен "проект" беше

микробизнесът с тиквите

На едро те се продаваха за около 200-300 лв. на тон, което значи 20-30 стотинки на кило. На импровизираните сергии по кръстовищата и пазарите на градовете цената им не падна под 50 стотинки. Това гарантира добрата доходност и печалба от тази търговия от 40-60%, и то след приспадане на всички разходи.

Според посветени в предпразничната търговия китайската коледна украса в момента носи до 80% печалба. Затова и търсенето на бързи кредити е голямо. Такива заеми вземат безработни, слабо платени хора. Други пък си вземат дори отпуска, за да завъртят търговийка. Активни тук са и малките фирми.

Този тип потребители най-често прибягват точно до бързите заеми.

Срокът на връщане е един-два месеца

Рядко става въпрос за по-дълго време.

Според представител на Credihelp от началото на декември се наблюдава солиден ръст в кредитирането. На фона на минали години фирмата прави предварителната прогноза за ръст на заемите си от около 27% през празничния месец.

"Компанията отчита малък ръст в броя на отпуснатите кредити, който говори за стабилност на пазара и на търсенето на този вид кредитиране от потребителите", каза за "БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на "Изи Кредит" Стефан Колев. По-значимо е увеличението на стойността на отпуснатите кредити, т.е. главницата, където компанията отчита 10% ръст спрямо 2016 година. Това потвърждава общопазарните тенденции - че е увеличен разполагаемият доход на населението вследствие на ниската безработица, обясни той.

Нямаме наблюдения за тенденция клиентите на "Изи Кредит" да теглят потребителски кредити за финансиране на собствен бизнес. "Изи Кредит" отпуска краткосрочни потребителски кредити само и единствено на физически лица, каза още Колев. Според данни от национално представително проучване сред 1000 респонденти, извършено от "Маркет Линкс", основните предпоставки за теглене на небанков заем са закупуване на стока за бита (69%), посрещане на непредвидени разходи (23%) и за ремонт в дома (8%).

Друга обаче е болката на бързите кредитори. Те са притеснени от големия брой българи, живеещи и работещи в чужбина, които през юли и август измислиха нов начин за дълга

лятна почивка на чужд гръб

Те изтеглиха  бързи заеми, но забравиха да ги върнат. Нашенците пристигали от странство в родината и с българската си лична карта теглели суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използвали ги за едномесечна ваканция, след което се връщали на работа зад граница. Повечето "забравяли" да погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезвали от полезрението на кредиторите.

"Засега имаме около 200 случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция. Надяваме се, че след като получат заплатите си, ще започнат да си връщат заемите", заявиха работещи в едно от небанковите кредитни дружества.

"Това е сериозен проблем за нашия бизнес и такъв тип потребители ние от Credihelp финансираме само в краен случай, и то при условие, че кредитоискателят има гарант, който живее тук", обясниха представители на дружеството. На въпрос на "БАНКЕРЪ" как предугаждат измамата, след като бъдещият длъжник по лична карта си живее в България, ни отговориха, че питат всеки клиент за какво точно ще харчи парите. "Ние работим и с консултанти. Те работят в даден район - примерно имат поглед над десетина блока в "Младост" и лесно могат  да проверят какви са хората, които искат парите и за  какво ги искат ", допълниха финансистите.

Представители на  водещи компании в бизнеса, които вече десетина години са на пазара,

опровергаха  "телевизионното" схващане

че те просто разхвърлят пари, без да си правят сметката как ще си ги вземат после. "Ние не печелим от лошите си клиенти, ние печелим от добрите си клиенти", казаха нашите събеседници. Те ни увериха, че не прилагат в практиката си да карат клиентите си да подписват  документи с празни графи, които после да попълват зад гърба на кредитоискателите.

Като цяло вземанията на компаниите за бързи заеми растат и през третото тримесечие на тази година. Към края на септември вземанията на дружествата, специализирани в отпускането на бързи заеми в България, са 2.727 млрд. лв. и  нарастват за трето поредно тримесечие, показват предварителните данни на БНБ. Преди година компаниите за бързи пари бяха отпуснали кредити за 2.449 млрд. лева.

Вземанията на дружествата в края на третото тримесечие се увеличават с 11.3% (277.4 млн. лв.) на годишна база и с 2.7% (71.7 млн. лв.) на тримесечна.

В края на септември вземанията по кредити от домакинствата и фирмите, които ги обслужват, нарастват на годишна база с 12.6% (241.2 млн. лв.) до 2.157 млрд. лева. В сравнение с края на юни те се увеличават с 2.4% (51 млн. лв.). Относителният им дял в общия размер на вземанията по кредити от резиденти нараства от 79.5% в края на септември 2016 г. до 80.1% в края на същия месец на 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във