Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дянков призовава бързо да влезем в еврозоната

Българският преход бе половинчат. Не бе направена лустрация и е смущаващо, че същите хора, които преди 25 години управляваха България, я управляват и сега. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков е ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудно се наваксва, когато си загубил близо 27 години. Причината не е само липса на компетентност, но и липса на интерес за някои основни промени, както е при съдебната система. България много ясно трябва да определи своята геополитическа и геоикономическа ориентация и много бързо да се интегрира в Европейския съюз. Евентуалният Brexit ни дава шанс да заявим ясно, че винаги сме били и сме европейци. Все по-често започват да ни сравняват с Румъния, която имаше късен старт, но напоследък върви доста по-бързо от България“, каза Дянков.

Според него колкото може по-бързо трябва да влезем в механизма ЕRM2, а след това в еврозоната.

"Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа - Латвия, Литва и Естония, вече са приели еврото. Време е и България да го направи", добави бившият финансов министър. 

"Съгласен съм, че няма време за бавене и председателството на Европейския съюз (ЕС) ни дава много добър шанс, защото за 6 месеца можем да определяме част от политиките на общността", подчерта Дянков.

Бившият финансов министър смята, че един от тези приоритети може да бъде именно влизането на България и, може би, на някои съседни държави, като Румъния, в еврозоната.

Излизане на България от борда обаче, извън шанса за влизане в еврозоната, няма, категоричен е той. "Няма път назад", убеден е бившият финансов министър. Дянков обясни, че над половината от заемите, и при домакинства, и при бизнеса, са в евро и ако валутният борд "тръгне да пада", ще има "огромни последствия" както за банковия сектор, така и за реалната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във