Банкеръ Daily

Финансов дневник

Deutsche Bank и Commerzbank създават втория най-голям трезор в еврозоната

Най-голямата германска банка Deutsche Bank "открехна вратата" за потенциално сливане с основния си вътрешен конкурент Commerzbank. В същото време някои акционери, германското правителство и главният изпълнителен директор заговориха за скоростно обвързване. Обвързване, което ще създаде втората по-големина банка в еврозоната с активи в размер на почти 2 трилиона евро. Преди месец мениджмънтът на Deutsche Bank получи мандат за започване на неформални преговори с Commerzbank. Година по-рано именно ръководителите на Deutsche Bank уточниха, че ще им е необходим 18-месечен период преди да са готови за каквито и да било сливания и придобивания.

Потенциалната сделка ще се нуждае от одобренията на три регулатора - Европейската централна банка, Бундесбанк и BaFin. Източници на "Файненшъл таймс" от съответните институции обаче не крият притесненията си. Един от водещите надзорници на Deutsche Bank например казва, че неуспешната интеграция ще постави още по-големи проблеми пред регулаторите. Добрата стратегия за интеграцията на Commerzbank ще е ключова за получаването на одобрение. Затова са предвидени регулярни срещи между надзорниците и трезорите. 

Друга основна пречка се явяват синдикатите в Германия, които се противопоставят на сделката. Притесненията им произлизат от възможността за загуба на 20 000 работни места след сливането.

Експертите дават за лош пример и сделката на Deutsche Bank за покупката на германската Postbank. Десет години по-късно Postbank не е достатъчно добре интегрирана в структурите на Deutsche Bank. Процесът на интеграция струва милиарди, а реалистично пълна синергия може да постигната едва през 2022 година.

Източници от регулаторните органи споделят пред изданието, че сега дори сравнително малки закъснения могат да доведат до широкоразпространено разочарование сред инвеститорите в Deutsche Bank и Commerzbank, което може да влоши цената на акциите на банката и да повиши разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във