Банкеръ Daily

Финансов дневник

Десислава Атанасова: Формулирахме въпросите си към ДАНС по случая КТБ

Важното, което направихме днес е, че формулирахме някои въпроси към ДАНС. Това каза след продължилото три часа и половина закрито заседание на Временната анкетна комисия, разследваща случая "КТБ" председателят и Десислава Атанасова.

"Информацията, която обсъдихме ще се събира и изцяло ползва служебно", допълни тя.

"Председателят на ДАНС Димитър Георгиев беше тук, както и директорът на Дирекция "Финансово разузнаване". Следващият път сме ги поканили също с информация, която поискахме днес. Ще бъде поканен и управляващият директор на Дирекция "Противодействие на измамите във финансовия сектор" отново в ДАНС", обясни Атанасова.

По думите й, има въпроси, които са поставени и ще изяснят и начина, по който се е събирала и обобщавала информация по случая в ДАНС.

"Поискали сме и анализ на нормативната база, така че нашите предложения към Народното събрание, когато приключи работата, да бъдат формулирани с оглед на разширяване обхвата на институциите, които наблюдават финансовата и икономическа стабилност на държавата", каза още депутатът от ГЕРБ.

"Бяха коментирани факти не само по отношение на КТБ, но колегите задаваха въпроси изобщо за финансовата стабилност. Изнесоха се факти и данни, които няма как да разкажа. Извод ще формулираме след като приключи работата на комисията", обясни Атанасова. 

Тя допълни, че на предходните две заседания на комисията са били изслушвани управителния съвет на БНБ и подуправителите, които са били през различните периоди от 2009 година до 2014 година. „Сега говори и Цветан Гунев, но общо взето на нас ни е необходима още информация, която очакваме и сме поискали да получим от БНБ. С днешното изслушване, имаме отново впечатление, че ни трябва още информация по отношение на самите инспекции на място в КТБ. Когато всичко това стане ясно на комисията и го формулираме като извод, непременно ще узнаете", добави Атанасова.

Тя заяви, че има предложения да бъдат изслушвани не само одиторите. „Ще изслушаме може би Комисията за надзор над независимите финансови одитори. Ако се появи предложение за изслушване на „KPMG", може би ще ги изслушаме", каза още председателят на комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във