Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите удължиха с два месеца срока за проверката на банковия надзор

Сметната палата има още два месеца, за да приключи с одита на управление "Банков надзор" в БНБ. Това решиха депутатите на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Проверката беше възложена през април по предложение на Реформаторския блок заради фалита на КТБ.

Проверката трябва да установи каква е ефективността и ефикасността на банковия надзор, осъществяван от Централната банка за периода от 1 януари 2012 година до 31 декември 2014 година.

Одитната институция ще трябва да представи резултати от проверката на 1 октомври, а не на 1 август, както предвиждаше първото решение на бюджетната комисия.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков поиска удължаване на срока, тъй като одитът не е приключил.

Той допълни, че проверката се извършва основно за вътрешната уредба на Централната банка за осъществяване на надзорни инспекции и доколко те са съвместими с международните практики.

"Имахме трудности при предоставянето на информация по време на одита, тъй като Законът за кредитните институции беше изключил Сметната палата от институциите, които имат достъп до професионалната тайна", каза Цветков.

Той увери, че одитът протича нормално и припомни, че след като бяха направени законодателни промени, одитната институция вече има достъп до професионалните тайни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във