Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите изслушват шефа на ДАНС по казуса "КТБ"

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде изслушан на закрито заседание на временната парламентарна комисия по казуса "КТБ". Досега на две поредни заседания на в комисията бяха изслушани управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които вече са заменени от временни синдици.

Според ръководството на БНБ до поставянето на банката под специален надзор през юни миналата година не е имало индикации за проблеми.

Миналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбите на акционерите в КТБ и фактически потвърди, че лицензът на банката е отнет правомерно. Очаква се на 15 април да бъде възобновена процедурата по несъстоятелността на банката.

Очаква се днес на извънредно заседание на парламентарната правна комисия да бъдат обсъдени и гласувани на второ четене промените в ГПК, които също са свързани с кризата в КТБ и сделката LIC33.

Те предвиждат прокуратурата да може да спира сделки до 48 часа. От ГЕРБ обявиха, че между първо и второ четене ще внесат текстове, с които ще се промени Закона за съдебната власт и ще се даде право на главния прокурор да спира сделки за 48 часа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във