Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутати обжалват отказ на Фонда за влоговете да разкрие виновните за КТБ

Депутатите от "групата за натиск за търсене на истината за източването на КТБ", която включва Мартин Димитров и Петър Славов от РБ, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, внесе жалба срещу мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да каже кои са лицата на публични длъжности, съпричастни към източването и фалита на КТБ.

Фондът не е отговорил на искане от четиримата народни представители по Закона за достъп до обществена информация в законовия срок от 14 дни.

Групата за натиск е изпратила заявлението си за достъп до обществена информация на 18 ноември. В него депутатите са поискали от фонда да каже кои политици, лица на висши публични длъжности и партии са замесени в източването на банката. Според народните представители тази информация би следвало да е част от доклада на международната разследваща компания "Аликс партнърс". Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че в договора с компанията има клауза за поверителност и затова данни от доклада не може да се публикуват без изричното съгласие на авторите му. 

Необходимостта тази информация да им бъде предоставена е депутатите отбелязват, че има реална опасност част от лицата, замесени в източването на банката, да продължават да вземат отговорни решения във връзка с разследването, издирването и разпродажбата на имуществото на КТБ. 

В съобщението от името на групата за натиск се припомня, че административният съд, който ще разгледа жалбата, вече е отменял мълчалив отказ по сходен казус. В началото на ноември съдът отмени мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести размера на възнагражденията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във