Банкеръ Weekly

Късметът вече данъчен не го лови

Данъци 2012: Спечеленото с късмет няма да се облага

Туроператорът уби болния, а парламентът - екологията

Аз, като икономист, съм от кръга на вярващите, че икономическите и финансовите кризи при капитализма са насилствена корекция на развитието, когато непазарните забежки минат границата на допустимото. В този смисъл връщането към Пазара с главно П е единствената разумна, ефективна и с траен ефект група от мерки. В тази група данъчната политика има много важно място. Десятъкът си е десятък, всепризнат успех, но фискът си отмъщава чрез други непазарни данъци и такси, които сега, в момента на трайно дъно във фазата на кризата, можеше да бъдат орязани.


Какъв по-добър начин за съживяване на инвестициите от премахването на данък дивидент (например който сега е 5 процента). Защо да не съживим микробизнеса, във времена, в които той е изложен на масов мор, като намалим до 10% данъка върху ЕТ (едноличните търговци), който сега, противно на логиката, е 15 процента? Защо не премахнем данъка от 2% върху застрахователните премии, който набързо беше приет и абсолютно ненужно притиска бизнеса. Защо не се премахнат неефективните данъци като този върху наследствата? Защо не се свият държавните и общинските такси, защо...


От друга страна, цярът срещу кризата е и в премахване на данъчните преференции, тези нелогични за естеството на капиталистическите отношения придобивки, които във фаза на висок растеж нечия лява власт си е позволила разточително да гласува. Защо например се преотстъпва корпоративен данък за земеделските производители? Това са над 20 млн. лв. за миналата година. Защо ваучерите за храна са необлагаеми, като за тях квотата е 180 млн. лв. за 2012 година? Защо има облекчение за млади семейства с ипотечен кредит от близо 2 млн. лв. за около 5 хил. семейства? И какъв е смисълът да има ниска ставка на ДДС за туризма, след като администрацията не знае какъв е ефектът от облекчението. Защо например единственото изключение от еднинната ДДС-ставка е при туроператорите, а не при търговците на лекарства например?


Все въпроси, които обобщено изглеждат така: Фискът ли ни е по-мил, или пазарната свобода?, Високо ниво на държавно преразпределения на новосъздадената стойност ли преследваме, или оставяне на повече пари у бизнеса и при хората, за да може самите те да решават как да ги инвестират?


Тази година Денят на свободата от правителството празнувахме на 5 май. През тази година българите изработват средно по 211 млн. лв. за един календарен ден. Затова им бяха необходими 124 дни, за да се съберат предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета. Това, което държавата изземва от бизнеса и населението, за да попълни хазната, е повече от 60% от разходите на домакинствата за 2010 г.? Защо?


Извечни въпроси на капиталистическото развитие, които ние, с промитите си от социализъм мозъци, вече четвърт век след неговия крах не можем да осмислим, камо ли да решим.


Данъчната 2012 г. няма да предложи допълнителни облекчения за гражданите и бизнеса, а разходите ще нараснат заради поредното увеличение на акцизите - т. е. неизбежно, поради европейските ни ангажименти. Мнозинството не одобри нито едно от предложенията на опозицията и не намери за нужно да защитава позициите си, като почти не се включи в обсъждането на проектите.


nbsp;


Нека почнем с просветленията

След дълго умуване и обрати в мисленето най-после окончателно беше гласувано парите, които сме спечелили с късмет, да не бъдат облагани. И тъй като късметът остана последната ни надежда, логично е тя да се пази. Парите, които се печелят от борсата и на хазарт, след Нова година вече няма да се декларират. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица късно вечерта на 7 декември.


Играчите на борсата едва ли разчитат само на късмета си, но пък оживяването на фондовата търговия изисква държавата да направи минималното - да свали от рамената на инвеститорите задължението да плащат за обосновано поетия от тях риск. И бездруго държавни дялове на борсата едва ли скоро ще се появят, нови първични публични предлагания - също, въпреки обещанията на управляващите.


Застъпници на решението станаха депутатите от ГЕРБ. Първоначално трябваше парите да не се облагат, но надхвърлят ли пет бона, задължително да се обявяват. Промяната обаче щеше да засегне богаташите, които трябваше да доказват, че парите им са дошли от печалба на хазарт и борсата. Така че нещата се наредиха по друг начин и добиха сегашния си вид - облагане няма да има.


Да живее соцът

nbsp;


Обществена тайна е, че наемодателите са част не от сивата, а от черната икономика и това им помогна максимално да кярят от имотния балон - те просто не плащаха данъци. Тук трябва да признаем, че държавността победи по социалистически. Герберската финансова мисъл прегърна старата идея: Да бием този, когото хванем! Те, онези, другите, ще разберат. Така се стигна до окончателно гласуване на текст, при който данъчно се облага не този, който получава парите, а този, който ги дава.


Наемите, които получават членове на етажна собственост, ще се удържат от наемателя, ако това е фирма или самоосигуряващ се, който след това ще ги превежда към бюджета. Идеята е собствениците в сградата да не могат да ги укриват. От тях пък няма да се изисква да обявяват този доход в личните си годишни данъчни декларации. Чудо!


Туроператори вместо лекарства

България е страна отличник в ЕС и по единна ставка на ДДС. Има обаче една малка пробойна, едно изключение, което ползват туропрераторите - ставката от 9%, вероятно защото туризмът е стратегически отрасъл.


В ГЕРБ има сериозно лоби данъкът върху добавената стойност (ДДС) на лекарствата да се намали спрямо сегашната 20-процентна универсална ставка. С това изненадаха източници от управляващата партия преди гласуване на първо четене на проектозакона на д-р Ваньо Шарков, депутат от Синята коалиция. Според Шарков България е единствената държава в Европа без дефиренцирана ставка за лекарствата. Той съзря прецедент в това, че беше въведен 7% данък за туроператорите, който по-късно беше вдигнат на 9 на сто. И запита:Защо за туроператорите може, а за лекарствата - не може? Шарков обясни, че подобно намаление би подпомогнали както пряко хората в кризата, така и държавните разходи за лекарства. Всяка година Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването харчат по около 170 млн. лв., за които плащат стандартно ДДС. ДДС-то се завърта през хазната, за да се разпилее след това, а икономисаното ДДС ще остане на разположение на МЗ и НЗОК. Шарков упрекна 4 партии, сред които и ГЕРБ, които с отхвърлянето на проектозакона му лъжат хората, защото нарушават предизборните си обещания. Проблемът беше, че екипът на финансист №1 Симеон Дянков е категорично против да се пипат данъци, докато през юни позицията беше точно обратната. Даже председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) подчерта, че ДДС е с единна ставка у нас с едно недобро изключение - за туризма. Така 9-процентов ДДС върху лекарствата, учебниците и учебните помагала остана извън закона, но намалената ставка за туризма остана.


Гузна послушковщина

За вдигането на прага на регистрация по ДДС чакаме одобрението на ЕС. Макар че такова не е необходимо. Това е поради гузност. Истинската причина за желанието на управляващите да вдигнат прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лева годишен оборот не е облекчаване на дребния бизнес, който е принуден да води скъпо счетоводство и да чака понякога повече от половин година да си върне данъчния кредит. Става дума за косвено признание, че няма воля и капацитет да се справим с точенето на ДДС. Решението е в сталинистки стил: Няма човек - няма проблем. Като се отрежат част от ДДС регистрираните, най-прекият резултат ще е свиване на ДДС-източването. Един вид


вдигаме прага за точенето на ДДС.


Екопрофанщината

Предложението за възстановяване на ДДС на фирма, която си е купила електромобил, също не бе одобрено. Данъчната преференция за собствениците на екологичните автомобили бе внесена между първо и второ четене на Закона за ДДС от заместник-председателя на икономическата комисия в парламента Валентин Николов (ГЕРБ), но според колегите му това е неоправдано облагодетелстване. С това те поставиха голяма точка на догадката дали не сме извън света по цивилизационно мислене за бъдещето. Да, сме! Точка.


Евродисциплината

С промените в Закона за акциза и данъчните складове се залага повишение на акциза върху дизела от 615 на 630 лв. за 1000 литра от началото на 2012 г. От 1 юни следващата година пък ще влезе в сила акциз върху природния газ в размер 0.85 лв. за гигаджаул, когато той се ползва като моторно гориво и 0.10 лв. за 1 гигаджаул при използването му като гориво за отопление. За природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката, ставката остава 0 лв. за гигаджаул.


Според председателя на бюджетната комисия на парламента тези увеличения ще вдигнат приходите в хазната от продажби на газьол с 28 млн. лв., а на газ - със 7 млн. лева. Според евродирективата ние трябва да достигнем минималните акцизни ставки за природния газ през 2013 година. Започваме от 2012 -а, за да смекчим скока. След две години ставката ще е 330 евро на 1000 литра, което прави близо 660 лева.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Козметика


- Дължимите данъци по годишните декларации за доходите на гражданите ще се закръгляват надолу към всеки кръгъл лев и така стотинките ще се опрощават, решиха още народните избраници.


- 9% ДДС пък ще има за отдаването под наем на площадки за каравани, както и за настаняване на квартира.


- Вече регистрираните по ДДС фирми ще подават декларациите си с електронен подпис по интернет. Това ще става в случай, че имат над пет продажби.


- Депутатите освободиха от задължението да подават годишна данъчна декларация и хората, чиито приходи през годината са били само от заплата.


- Свободните професии, които са се регистрирали по ДДС, но печалбата им падне под 50 000 лв., няма да бъдат принуждавани да извървят мъчителната процедура по дерегистрацията.


- Отстъпката от 5% от данъчното задължение ще се ползва вече, ако до 10 февруари или по ектронен път се подаде декларацията и - ново условие! - авансовият данък бъде внесен в срок.


- Просрочените субсидии за тютюнопроизводители и земеделци, които са получени през тази година, няма да се облагат.


- Депутатите намалиха акциза за бира, внасяна у нас от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-член на ЕС. Според правителството така се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от независима малка пивоварна, без оглед на това, дали тя се намира на територията на страната или на Общността.


- Собственици или наематели на малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия (пунктове за изваряване на ракия), могат да бъдат лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, реши още парламентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във