Банкеръ Weekly

избор

Да обърнем хастара на стоковите кредити

Влизате в магазин от голяма търговска верига. Търсите си модерен телевизор. Харесвате си марка и модел. Решавате да си го купите. Стига толкова със стария телевизор "Велико Търново", дето на мач ви объркват кои са нашите и кои трябва да бием. Съпругата ви обаче е "избомбила" дебитната карта за чанта и обувки в един цвят, който да й отива на новата рокля. Жалко.

В този момент към вас приближава спретнато момиченце и предлага да ви помогне. Със заем на място, за минути, от 150 до 50 хил. лв. и срок от три месеца до шест години. Заемът е без допълнителни такси и комисиони. Не се налага да досаждате на близки и познати за поръчителство, а знаете те как реагират - все едно ги каните за кръводарители. Момиченцето нищо не ви иска - нито допълнителни гаранции като превод на заплатата или предоставяне на мобилни телефони на работодател или роднини. Само усмихнато ви пита за постоянното местожителство.

Единствените две условия е да имате постоянна работа и да живеете в същото населено място, където е магазинът. Разбира се, и телефона на работодателя, за да може да се извърши бърза проверка дали не послъгвате за трудовия договор. Ако с началника имате друго споразумение, което е приравнимо към трудов договор, няма да имате проблем. Но ако сте нает за извършване на определена работа, без да имате твърдо месечно възнаграждение, без поръчител няма да се мине.

При добро стечение на обстоятелствата ще можете още същата вечер да гледате мача, на който двата противника ясно се разграничават и топката не потъва в тревата. По-нататък всичко ще върви гладко, ако спазвате условията по договора и сте точен с месечните вноски.

За разлика от бързите кредити при стоковите кредитополучателят има право да забави месечната вноска, но в рамките до седем дни. Ако се приготвяте да излезете в отпуск повече от седмица, направете едно от двете неща - или платете предварително дължимото за месеца или по IBAN на кредитора не забравяйте да преведете парите по банков път където и да сте. Ако пропуснете, още на 8-ия ден ще ви начислят 10 лв. еднократна наказателна такса или ще тръгне лихва за всеки ден просрочие.

Колкото до броя на месечните вноски, те зависят изцяло от вас, но все пак е важно колко скъпа стока купувате, защото месечните вноски са фиксирани за целия срок на договора и трябва да са поне 20 лева. В общия случай лихвата е около 1% месечно. Освен нея някои банки включват в ГПР задължителна застраховка и комисиона. Така оскъпяването на стоков кредит от 600 лв. за шест месеца е 30 лева. Първоначалната вноска най-често е 100 лева.

Ако обаче решите, че новият телевизор не предава много по-добре от стария или че комшията ви си е купил нещо по-така за малко повече пари, можете да развалите договора, както и сделката с магазина. Това обаче може да се случи в 14-дневен срок, който започва да тече от момента на подписването на контракта. Неустойки няма. Лихвите са минимални, а в някои случаи са нулеви. Годишният процент на разходите, който по закон не може да надхвърля 50%, при този тип кредити действително включва всички разходи.

Някои банки предлагат стокови кредити без лихва, но начисляват фиксирани такси към месечните вноски. Най-често се наричат такса “ангажимент”, която струва от 4.79 до 6.50 лв. месечно - в зависимост от размера на заема. Така шестмесечен кредит за 600 лв. се оскъпява с 28.75 лв., като сумата се натрупва от плащаната всеки месец такса “ангажимент”.

Но, "чудесата" биват всякакви. Отпускат ви например премия за месеца, изтърквате печалба от карта на "Държавната лотария" или пък тъщата спестовница умира. Идва свежа ликвидност, както казват банкерите, и вие решавате да сложите край на задлъжнялостта и да си живеете като птичка Божия. За да си върнете остатъка от кредита от раз, обаче трябва пак да направите информиран избор.

За предсрочно погасяване на стоковите кредити има два варианта - пълно и частично. При издължаване на цялата сума се начислява лихва от 1% средно от размера на предсрочно погасената сума, ако оставащият срок е по-голям от една година, и 0.5%, ако той е по-малък. Всеки кредитор обаче си има политика. Има банка, която начислява 2.5% върху предсрочно върната сума. Обяснението за тази висока санкция е в това, че се нарушава бизнес планът за постъпленията на кредитната институция. При частичното погасяване клиентът избира дали да се намали месечната му вноска, или срокът на кредита, както е и при банките.

Ако решите да застраховате кредита, имате два варианта. Пълен пакет, с който застраховате и себе си, и стоката, или частичен, покриващ само беди, сполетели вас. В първия случай застраховате покупката си от бедствия и кражба и себе си от нещастия. Ако откраднат стоката в първите 15 дни, от застрахователното дружество ще платят цялата сума по кредита.

Ако обаче кражбата се случи след този срок, пълното покритие важи само ако обирът е на посочения от вас адрес. Личната застраховка покрива нещастията, които могат да застигнат вас. При загуба на работа или заболяване дружеството покрива до шест от месечните вноски. Ако през периода придобиете 70% инвалидност или ви сполети фатален край, застрахователят покрива цялата сума.

Пълната защита на шестмесечен кредит от 600 лв. струва 24 лв., а частичната - 18 лева.

В последните години истински бум има при онлайн кандидатстването за стоков кредит през е-магазините на търговците. След като тя бъде добавена в кошницата за пазаруване, трябва да се изберат най-удобният срок и вноска за кредита в калкулатора на сайта. Решение за отпускане на кредит получавате ден след като предоставите на офис сътрудник личните си данни и се съгласите те да бъдат разгледани. Съобщението за одобрение става по телефона, след което се уточняват детайлите по изпращане на договора на място.

 

 

Кредитори

"Технополис“ и "Банка ДСК" имат споразумение за "ДСК Кредит" - бърз стоков кредит за покупка на стоки и услуги на изплащане с улеснена процедура, атрактивни условия и параметри по ваш избор. Сами избирате размера на първоначалната вноска, размера на месечната вноска и датата на плащане на месечните вноски. Размерът на кредита е от 150 до 10 000 лв., а срокът - до 48 месеца. Изисква се само лична карта. От банката предлагат и стъпките, които трябва да извървите: "Изберете стока от магазина. Обърнете се към представител на "Банка ДСК" в магазина. Представете личната си карта. Изчакайте в магазина, за да разберете дали сте одобрени за стоков кредит. Подпишете договор и получете веднага избраната от вас стока."

 

"БНП Париба"  - Лични финанси, предлага кредит за електроника - телевизор, хладилник и всички други уреди за дома и свободното време. Размерът на кредита е от 150 до 10 000 лв., а срок на изплащане: от трие до 48 месеца. Кредитът за мебели е за сума от 150 до 12 000 лв., а срокът на изплащане от три до 48 месеца. При кредита „Направи си сам“ се кредитират всички материали за ремонт с един-единствен заем. Тук отпусканите пари са до 8 хил. лв., а срокът - както по-горе. При абсолютно същите условия е и плащането на вноски на туристически услуги, автоаксесоари и оборудване, спортни уреди и много други.

 

TBI - Кредит директно, предлага Калкулатор, в който се залага само цената на стоката, чието закупуване искаме да финансират. Избрахме  стока на стойност 1500 лв. и ето какво се получи. Ако разсрочим плащанията за три месеца, лихвата ще е 3.80% и ще платите съвкупна 1602.75 лв., а за шест месеца - 4.80% и сума от 1663.50 лева. За година лихвата скача на 9.80% и плащате 1830.00 лв., а за три години - 27.80 на сто, и сумата вече е 2466.00 лева. Така че размерът може и да няма значение, но срокът на заема има, и то много важно. В месечните вноски са включени всички прилежащи такси: месечна такса управление на кредита - 0.83%; месечна такса обслужване - 2.80 лв., като за редовни клиенти на "Ти Би Ай Кредит" ЕАД се предлага отстъпка в  размер на 35% от лихвата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във