Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цветан Василев съди България в Страсбург

Цветан Василев съди България в Страсбург. Това заяви пред журналисти в Белград банкерът на съдебно заседание по делото за екстрадицията му, предаде БНТ.

Василев уточни, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург - едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му Бромак, която е основен акционер във фалиралата КТБ.

"Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски. Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС. Към тях се присъединиха лека полека и други хора, но затова ще стане ясно по-късно. Както и да се развият делата в Страсбург, както и да съдя България и ако съдя България, материално аз няма да ощетя България. Ще направя, фонд, с който да компенсирам всички пострадали от това варварско отношение през XXI век. Съжалявам да го кажа, но не знам кога Пеевски е бил в бизнеса, за да излиза от бизнеса. От тук нататък проблемите на Пеевски са си негови проблеми", коментира Василев.

Той не отрече и, че мисли дали да не поиска убежище в Сърбия.

Пред журналисти неговият адвокат посочи, че доводите срещу екстрадирането на Цветан Василев, са, че условията в арестите в България са много лоши, а също и че в разследването, което се води срещу него в България, има политически елемент. 

Съдията, който е изслушал Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията, това ще направи друг магистрат. След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция.

Говорителката на съда Таня Коленшич каза, че решението за екстрадиция ще бъде взето допълнително според закона за международната правна помощ.

Последната дума има министърът на правосъдието, а в Сърбия на 24 април предстоят парламентарни избори. 

Променена е мярката за неотклонение на Василев, която досега предвиждаше той да се подписва всеки ден. Банкерът вече ще се разписва в централното полицейско управление на Белград само веднъж на няколко седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във