Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цветан Василев: Майката на Пеевски притежава 80% от "Булгартабак"

Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева притежава 80 процента от "Булгартабак". Това заяви банкерът Цветан Василев в третата и последна част от интервюто за Сашо Диков излъчено по БИТ

Василев запита дали Пеевски е съумял да извади майка си от фондацията в Лихтенщайн, докато Диков попита какво има там. "Нищо. Има фондации, които са собственици на една австрийска компания, която пък държи 80% от "Булгартабак", посочва Василев. 

В интервюто банкерът изтъква, че кабинетът "Орешарски" е бил на Делян Пеевски. В разговора той посочва още, че депутатът от движението е "държал много здраво Станишев и Станишева". "Не знам с какво. А със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски. Предполагам, че не го е направи, защото му е станало тясно. Говори се, че вместо да направи това, е поискал на среща с Местан и Доган да стане премиер, но това не е потвърдено. Не мога да твърдя", разказа Василев. 

В разговора той изтъква, че най-скрити в КТБ са цялата фамилия на Пеевски и всички около него. "Не знам кои са скритите лица, но най-скритите лица са тези, които са преди това в банката - цялата фамилия на Пеевски, всичките му около него - от адвоката собственик, през въпросния крадец от Съдебната палата (Иван Мирински), та се стигне до изпълнителния директор на "Бургартабак" - всичките те са били със сметки в банката. Защо не покажат какви са били салдата им преди това?!", пита Василев. 

Той казва, че се притеснява от натиска на прокуратурата върху съда, която го малтретира. "Притеснения имам от натиска върху съда от страна на прокуратурата. Съдът е малтретиран от прокуратурата, съдиите са малтретирани от прокуратурата. Има достатъчно доказателства за това нещо", подчертава банкерът. 

На въпрос защо премиерът Бойко Борисов отменя обществени поръчки спечелени от фирми близки до Пеевски отговаря: "Бойко Борисов сам си знае. Фактът, че поръчки на такива стойности са били спечелени от компании, казват близки до Пеевски, по време на това правителство, в което ДПС е в опозиция, е многозначителен. А начинът, по който се развалят тези поръчки, вече е друг, но има особености на пейзажа. Бойко трябва да направи всичко възможно да скъса опашката си. Въпросът е дали тази опашка не е отишла прекалено нагоре по гръбначния стълб", отбелязва банкерът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във