Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цонев: Да обвинят Пеевски, че е бил приятел с Цветан Василев ли?

"Като какъв да бъде Делян Пеевски в делото "КТБ" - като член на Управителния съвет на банката, като директор, като човек, който е взел кредити ли? Това заяви зам.-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев пред Би Ти Ви. След като водещият посочи, че двамата с Цветан Василев са имали общи бизнеси, той отговори,че това няма общо с КТБ и попита: "Като приятел на Цветан Василев ли да е там?". И аз съм приятел с много банкери”, заяви Йордан Цонев, като даде за пример дружбата си с банкерите Левон Хампарцумян и Петър Андронов.

Цонев заплаши, че ако предложеният от него и Делян Пеевски проект на закон за вторичното разграбване на КТБ не бъде приет, Движението ще разобличи как политици и партии пречели да се спре разграбването.

Попитан защо името на "Булгартабак" е намесено в контрабанда, след като и министърът на вътрешните работи призна, че компанията се споменава в доклада на турските служби, Цонев също зададе въпрос - защо журналистите винаги питат по тази тема депутатите от ДПС. "Ако намеквате за г-н Пеевски, той никога не е управлявал "Булгартабак", никога не е имал мажоритарен пакет", добави депутатът, според когото се прави поредна инсинуация да бъде замесено името на Пеевски. "Тази атака е зловредна, злоумишлена", заяви той

За вота на недоверие срещу правителството Цонев каза, че с левицата имат различия за темата му. Според него за корупцията трябвало да се говори конкретно - с имена и събития, а вот по тази тема можел да се иска на всяко едно правителство от началото на прехода досега. "Трябва да искаме вот на недоверие за конкретни политики, конкретни сектори. За това водим разговори с БСП, но се надявам, че ще стигнем до точна тема", уверен е той. Цонев каза ,че много му е интересна тази мантра с европредседателството – да не се изложим и даде пример с Малта, където по време на председателството кабинетът падна след "Досиетата от Панама".

Той отновоизразши недоволството на ДПС от участието на "Обединени патриоти" в управлението, които според него "бяха монтирани изкуствено в тази коалиция". "Груба политическа грешка на ГЕРБ беше да вкарат националистите във властта и затова ще си плащат не само със скандали на Симеонов и този, и онзи, но ще си плащат и в Европа", предупреди Йордан Цонев.

На въпрос дали има сближаване между Турция и ДПС, Цонев посочи, че формацията не се е карала с никого. "Ако някой е решил, че трябва да си влошава отношенията с ДПС, то този някой сега трябва да ги подобри", отговори депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във