Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централната банка защитава безупречността на финансовата система

Българският централен банкер цели да предотврати завръщането на кризата, Под това заглавие "Файненшъл таймс" публикува материал за българската финансово-кредитна система, базиран на разговор, който журналисти от изданието са провели с управителя на БНБ Димитър Радев.  В страни, където непрозрачните мрежи на влияние свързват политика, бизнес и държавна администрация, Централната банка обикновено се стреми да защити безупречността на финансовата система, пише вестника и допълва, че според  Димитър Радев, управител на Българската народна банка, независимостта на институцията му е повече от лозунг. "Аз не просто подкрепям принципа, мисля, че сме добър пример," посочва управителя на БНБ.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Радев поема поста през 2015 година - една година след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), който, както пише изданието, е довел до най-сериозното финансово сътресение след банковата и валутна криза през 1996-1997 година. При срива на КТБ лъсват неправомерните практики на кредитиране и лошата рестриктивна регулация, посочва вестникът и допълва, че по случая прокуратурата е обвинила двама бивши подуправители на БНБ.

По думите на Радев пред изданието заключението от случая КТБ е било, че банковите надзорни практики не са достатъчно силни, за да предотвратят събития като случилото се с КТБ, а освен това липсва подходяща институционна рамка за справяне с подобни кризи. "Файненшъл таймс" посочва, че Международният валутен фонд (МВФ) е похвалил постигнатия напредък под ръководството на новия управител. Сега централната банка изгражда специален Фонд за преструктуриране, който, по думите на Радев, до 2024 година ще представлява 2 процента от  размера на всички гарантирани депозити.

Радев отбелязва пред вестника, че българската банкова система е много здрава, капиталовата адекватност и коефициентите на ликвидност са по-високи, отколкото средните за ЕС, а  рентабилността е близо до равнищата от преди кризата (2009 година) за втора поредна година.

В материала си вестник е обърнал внимание на очакваната промяна в акционерния състав на Първа инвестиционна банка, който се налага след резултатите на приключилия през 2016-а преглед на качеството на активите. По този въпрос управителят на БНБ дипломатично е заявил, че очаква да има новини в тази посока.

"Файненшъл таймс" посочва, че Радев работи усилено по подготовката на България за евентуално влизане в еврозоната. Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на столици на страни от еврозоната са на мнение, че ще бъде прибързано България да бъде приета като 20-та членка на валутния съюз, тъй като доходът на глава от населението е нисък и съществуват недостатъци в съдебната система, пише изданието, посочвайки, че по думите на Радев страната изпълнява т. нар. Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната. Въпросът е дали това само по себе си е достатъчно като обосновка за присъединяването на България към клуба, отбелязва влиятелното издание.

На въпроса на "Файненшъл таймс"  за втори шестгодишен мандат като управител на централната банка Радев отговаря: "Ще видим. Отидох в МВФ за една година, а останах 15."

Facebook logo
Бъдете с нас и във