Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цацаров потвърди, че сред специалните депозанти в КТБ имало известни личности

Една от основните цели пред разследването на Софийската градска прокуратура, образувано преди ден срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, е да установи какви са били указанията на БНБ за преправените преференциални депозити. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира казуса по време на посещението си в Брюксел. Той беше в белгийската столица за среща с еврокомисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, като двамата са разговаряли за противодействието на тероризма и екстремизма.

След срещата пред журналисти Цацаров уточни, че Софийска градска прокуратура се е сезирала след публикации в пресата и е започнала проверка. Той потвърди, че освен известните имена, в списъка с преференциалните кредити имало и много юридически лица. Те дори били сред най-крупните депозанти със специални условия.

"Събрани са достатъчно документи, които показват физически и юридически лица с преференциални влогове, говорим за лихви от порядъка на 9,8% и прекратяването на тези договори след поставянето на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване на изплащането на тези влогове от гаранционния фонд", обясни главният прокурор. Той допълни и че предстои да се изясни и какви са били указанията, изпращани от БНБ към квесторите.

"Ако приемем, че такова поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда", поясни още Цацаров и допълни, че че Софийска градска прокуратура ще прецени дали хората, които са се облагодетелствали, ще трябва възстановят парите във Фонда за гарантиране на влоговете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във