Банкеръ Daily

Ройтерс:

България получава дата за влизане в "чакалнята на еврозоната"

България е поела ангажимент да подсили своя банков сектор преди предстоящото заседание на Еврогрупата, на което може да бъде хвърлена светлина около напредъка на страната по присъединяването й към еврозоната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

България изпълнява номиналните критерии, за да въведе европейската валута, тъй като левът е обвързан с еврото чрез Валутен борд, инфлацията е ниска, а състоянието на публичните финанси е здравословно.

Но това е най-бедната страна в ЕС, а корупцията и проблемите с някои банки хвърлиха сянка върху перспективите за присъединяване към еврото, отбелязва агенцията. 

Държавите от еврозоната и европейските власти настояха София да провери своите кредитори и до се присъедини към Европейския банков съюз преди да се включи към валутния механизъм ERM II - двугодишната чакалня на еврозоната. 

След първоначалните спорове българите са предложили някои ангажименти в писмо до институциите на еврозоната. Подробности засега не се разкриват, но официални лица от ЕС, пожелали анонимност, казват, че писмото е позитивен ход. Един от източниците твърди, че писмото включва ангажименти за българския банков сектор.  

"Получихме от българските власти писмо с предварителните ангажименти с оглед твърдото намерение на страната да се присъедини към ERM II и Банковия съюз", заяви във вторник говорител на ръководителя на Еврогрупата Марио Сентено.

Еврогрупата обединява финансовите министри на 19-те държави от еврозоната, които също така членуват в банковия съюз, създаден с цел да гарантира финансовата стабилност на еврозоната. 

Държавите, които искат да се присъединят към еврото, не са законово задължени да бъдат членове на банковия съюз, но европейските власти настояха за ангажименти от страна на България, които впоследствие да служат за пример за останалите бъдещи кандидати.

Държавите членки на банковия съюз дават на финансовите институции от ЕС правото да осъществяват надзора над техните топ банки и да се разправят с кредиторите в затруднения. 

Писмото на България е изпратено непосредствено преди срещата на финансовите министри от еврозоната, която ще проведе в четвъртък, в Брюксел. Тогава ще се дискутират следващите стъпки на България към присъединяването към еврозоната.

Официални лица от ЕС казват, че изходът от дискусията е широко отворен, но източник на "Ройтерс" твърди, че в четвъртък България може да получи дата за присъединяване към ERM II. 

Оценяването на страната обаче може да отнеме повече от година. Едва след това България може да се присъедини към чакалнята на еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във