Банкеръ Daily

Финансов дневник

България плаща най-високите банкови такси за трансгранични преводи

България е държавата от Европейския съюз с най-високи банкови такси за трансгранични преводи. Това обаче ще се промени от началото на следващата година, когато Европейският парламент трябва да гласува изравняването на тези такси за всички държави в ЕС, обяви евродепутатът Ева Майдел.

"В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги. Тези в Еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или ги няма, и тези в страните извън Еврозоната, които плащат доста високи такси. Тези такси са най-високи в България", обясни Майдел.

В момента българските потребители трябва да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС

"С предложението в моя доклад ще допринесем за еднаквото третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което като цяло на година ще спести 1 млрд. евро на европейците", добави евродепутатката.

Докладът по новия регламент ще бъде гласуван финално през ноември, а високите такси трябва да отпаднат в началото на 2019 година

Facebook logo
Бъдете с нас и във