Банкеръ Daily

Финансов дневник

България не е готова за еврозоната! А за ERM II ?!

България не е готова за еврозоната! Тази категорична констатация в Конвергентните доклади и на Европейската комисия, и на ЕЦБ даде повод  на авторитетни чуждестранни издания и агенции да ни залеят със  студена вода. "Надеждите на България да стане следващият член на еврозоната получиха удар от Европейската централна банка, която предупреди, че най-бедната страна в ЕС е постигнала минимален напредък в стремежа си за присъединяване  към еврото", написа авторитетният британски всекидневник "Файненшъл Таймс".

В тази връзка всекидневникът добавя, че оценката на ЕЦБ поставя под съмнение икономическата и институционалната готовност на България за влизането й в еврозоната. Докладът на банката предупреждава, че "съществуват сериозни опасения по отношение на инфлацията в България в дългосрочен план, като се вземат предвид и неотдавнашните увеличения на разходите за труд на единица продукция.

"Докладът предупреждава също, че все още не са приети редица законови промени, утвърждаващи независимостта на централната банка", написа "Файненшъл Таймс".

Според изданието в последния си двугодишен "Доклад за сближаването", в който се оценява състоянието на икономиките извън еврозоната, ЕЦБ е изразила ред опасения по повод на положението в България  и настоява за "широкообхватни структурни реформи". 

Агенция "Ройтерс" също не закъсня със заключенията си, но те са  базирани  на доклада на Европейската комисия:  "България все още не отговаря на критериите за приемане на единната валута, заяви Европейската комисия в оценката си за страните от Европейския съюз, които един ден трябва да преминат към еврото".

Далеч по-премерено  прозвучаха изявленията, които направиха еврокомисарите Пиер Московиси и Валдис Домбровскис. На 23 май, при представянето на "Доклада на  ЕК за конвергенцията от 2018 г.: преглед на напредъка на държавите членки към въвеждане на еврото", Домбровскис обяви:

"От нашия доклад за конвергенцията се вижда, че България вече изпълнява номиналните критерии от Маастрихт във връзка с ценовата стабилност, публичните финанси и конвергенцията на дългосрочните лихвени проценти. Приветстваме това, което правят сега  българските органи за включване във валутния механизъм (ERM II), така че да бъде изпълнен и критерият за стабилност на валутния курс".

Колегата му Пиер Московиси  също съобрази  изявлението си с  дипломатическата риторика. "Към момента нито една от седемте оценявани държави членки не отговаря на всички правни условия за такова присъединяване. В същото време една от ключовите поуки от последните две десетилетия е, че за да се гарантира успешното членуване на държавите в еврозоната, реалната икономическа конвергенция е също толкова важна, колкото и номиналната. Ето защо е важно държавите, които желаят да се присъединят към еврозоната, да работят усилено за повишаване на производителността си, за увеличаване на инвестициите, за подобряване на положението със заетостта и преодоляване на неравенствата. Комисията има готовност да окаже съдействие, включително и чрез новия бюджетен инструмент, който ще представим през следващата седмица.“, каза Московиси.

На пръв поглед  излиза, че след всичките навеждания, приклякания, ухажвания, целувания на ръка, прегръдки и вричания във вечна вярност и любов, които българският премиер  и министрите му направиха пред висшите европейски чиновници и пред държавните  глави на страните от еврозоната, те съвкупно  ни изплющяха  един звучен шамар и ни запратиха отново в обора на Европейския съюз. Така ли е наистина?!

Един по-спокоен прочит на всички изявления и доклади по темата обаче показват една по-друга картина.

Да, България не става за еврозоната. Ама и никой не е искал тя да влиза направо в нея. Ние като добри и послушни ученици си знаем, че преди да ни пуснат в "елитната гимназия" на еврозоната, трябва успешно да минем "подгответо" - двегодишния валутен механизъм "ERM ІІ". Точно това, за което  еврокомисарите ни казват, че не сме минали. Ние там искаме да влезем. И както пише в докладите и на Европейската комисия, и на ЕЦБ - изпълняваме всички критерии от  Маастрихт за икономическа и финансова стабилност. И този за инфлацията, и този за бюджетния дефицит към БВП (всъщност ние даже отчитаме  излишък), и този за средния размер на лихвените равнища, както и за съотношението на държавния дълг спрямо БВП. Това са критериите, чието изпълнение според  Договора за учредяване на ЕС и Договора от Маастрихт  трябва да ни отвори вратата към ERM ІІ.

Само че онези, които ни проглушиха ушите с  декларации и заклинания, че договорите трябва да се изпълняват, точно  те се опитват да ги заобиколят, когато  работата опре до това да си  изпълнят ангажимента. И измислят какви ли не аргументи, за да придадат благоприличен вид  на прилаганите от тях двойни стандарти.

Например поставят ни изисквания за устойчивост на показателите по маастрихтските критерии. Да, ама и тези по-строги изисквания  България ги изпълнява - поне повечето от тях.

В сегашните доклади съвсем открито се прокарват  съмнения, че след време отново ще изтървем инфлацията. Основателни са. Не можем да отречем. Ама хайде да приемат България в ЕRM ІІ  и ако през въпросния  двегодишен  период,  който страната ни трябва да престои в "подгответо" за еврото, все още нарушаваме критерия за инфлацията, да останем там, докато не покажем устойчивост по този показател, както в ЕС постъпиха  с други държави.   

В ЕК "доброжелателно" измислиха и прекомерните дисбаланси у нас. Дори вкараха в термина показатели, които въобще не съществуват в Договора от Маастрихт. С други думи - налагат ни правила с ретроактивно действие. А уж това било недопустимо при договорите. Недопустимо е, но за големите играчи. За такива като нас може!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във