Банкеръ Weekly

Финансов дневник

България изостава в плащанията с карти

В края на полугодието е отбелязан своеобразен рекорд в разпространението на банкови карти у нас. Според последната статистика на БНБ издадените карти са над 7.7 млн. броя, т.е. средно по една карта на глава от населението. Прирастът за половин година е около 40 000 нови карти.

За първото полугодие на тази година с тях са изтеглени от банкомат 4.6 млрд. лева. Новите опции на банкоматите за внасяне на пари по сметка все още са в зародиш. Внесени са само 193 млн. лева. Плащанията през банкомат си остават все така непопулярни - от тях са се възползвали малко българи, които са извършили 230 хил. операции на обща стойност само 11 млн. лева. ПОС или търговските терминали обаче са все повече на почит. За полугодието са извършени 65 млн. операции за внушителната сума от 3.5 млрд. лв., сочат още статистическите данни на Централната банка.

Две трети от българските потребители използват картите си поне веднъж седмично и пазаруват онлайн поне веднъж месечно. Това положително развитие обаче ни нарежда на последно място в Балканския регион, показват данните от най-новото проучване MasterIndex на Mastercard, което изследва финансовите навици и нужди на активните картодържатели. То беше оповестено на 5 септември тази година.

Хранителните стоки са най-често закупуваният продукт  с дебитни карти в България, Сърбия и Босна и Херцеговина - съответно 65%, 65% и 45%, докато хърватите най-често заплащат с дебитни карти дрехи (73%).

Облеклата пък са най-разпространеният артикул, закупуван с кредитни карти в Хърватия (70%), а респондентите на MasterIndex от Сърбия и Босна и Херцеговина използват разсрочено плащане на вноски най-вече за закупуване на мебели и домакински уреди - съответно 45 и 28 процента.

Балканският регион бързо се приобщава към електронните разплащания, сочи още изследването. Дебитните карти са най-популярният разплащателен картов продукт в България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.  68% от респондентите на MasterIndex в България притежават дебитна карта, докато този процент е най-висок в Хърватия (86%). В Сърбия и Босна и Херцеговина съответно 47% и 46% от хората притежават дебитни карти, а 37% и 35% от тях разполагат едновременно с дебитни и кредитни карти.

От 1 януари тази година гръцките данъкоплатци получават данъчни облекчения единствено ако плащат данъците си с дебитна или кредитна карта, като мярката засяга не само заетата част от населението, пенсионерите и фермерите, но и безработните.

По отношение на плащанията на POS в търговски обекти в Гърция от 30 юни 2017 г. възможността за плащане с карта става задължителна за търговците на храни и напитки, лекарите, хазартните обекти и др. С това приключва фаза 1 от активна програма за  разширяване на инфраструктурата за електронни разплащания. До една година - края на юни 2018 г., ще завършат фази 2 и 3 и с това близо 100% от търговските обекти ще бъдат покрити с POS терминали.

Според плановете на румънското правителство до 2018-2019 г. всички търговци, регистрирали касовите си апарати, трябва да приемат картови разплащания и ако нямат, да се снабдят с POS терминал. Търговците с оборот 10 000 евро вече са задължени да имат POS терминали. Очаква се благодарение на новите мерки броят на POS терминалите да се удвои през следващите 12-24 месеца.

При нас ограничаването на кешовите разплащания срещна отпор в парламента това лято.

Предложението на ГЕРБ лимитът на плащанията в брой да бъде до 5000 лв. не се прие в парламента. Запази се таванът за кешовите разплащания, който е 10 000 лева.

Основният довод на управляващата партия беше, че тази мярка е част от борбата със сивата икономика. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова каза, че плащанията в брой са в основата на нелоялните разплащания. Банковите разплащания от своя страна могат да бъдат много по-лесно проследени.

От БСП изтъкнаха, че борбата със сивата икономика не е в плащанията в брой, а в издаването на необходимите документи - касови бележки и фактури. Освен това те допълниха, че по-възрастните хора обикновено не работят с банкови карти и посттерминали и това ще ги затрудни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във