Банкеръ Weekly

Финансов дневник

България е известна с 3 бактерии

<!--[if-->Вежди Рашидов разправя пред  "24 часа": "Борисов има една "вина" - толерира свободата на словото…" <!--![endif]--><!--![if-->

<!--[if--><!--[endif]-->

Отдавна е известно, че Вежди е доста неук, но не допусках, че чак дотам, та да не знае значението на думата "толерирам"… Ще напомня, че това лице (тук леко преувеличавам!) е председател на парламентарната Комисия по култура и медии. И също ще напомня, че "24 часа" е от вестниците на медийния империалист Пеевски. За когото полани Вежди рече: "Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 години милионер, бе, да му (ока го на майка – бел. Т.Ф.) Всички ли сте роби на такъв изрод…“

И сега същият Вежди се мазни на "изрода"… И прехвърля цялата отговорност за медийната не-свобода на Прокопитата, на розовобузестия олигарх, и тия около него - "шайка", "секта" от "умни и красиви"…

 

Или Вежди е объркал комисията, или комисията е объркала длъжностите си. Tertium non datur!

 

<!--[if--><!--[endif]-->Изобщо в ГЕРБ се е напълнило с такива, че ако откровено кажа какво мисля за тях, ще ме осъдят на до живот за обида! <!--![endif]--><!--![if-->Трябва да си Антон Тодоров, за да не разбираш, че да унижиш президента на България, е все едно да унижиш и  България. И трябва да си пълен кретен, за да се радваш на това. "Путин се изгаври с нашия тип, както само московците могат да се гаврят с подобни елементи. Только 48 сек. изявление на Путин, в което основният акцент е посещението на Борисов в края на месеца. Място на унижението - в гората, набързо… Кеф!“

 

Как се предаваше графично ономатопеята, когато човек плюе върху нещо гнусно? Не плюе, ами храчи? Както и да е, сещате се.

 

<!--[if--><!--[endif]-->Борисов, както каза навремето министър Петканов, много обича да се прави на умряла лисица. Снощи имаше протест пред МС срещу размразяването на "Белене". И ние отидохме да повикаме "Долу!", "Оставка!". Даже проявихме самоинициатива и три пъти викнахме "Педерасти!". Два пъти за нас си и един път за една приятелка от провинцията, която не можа да дойде. Не беше голям протест, 2-3 хиляди се събрахме. Другите явно не им дреме, че се гласят да им откраднат още няколко милиарда. Нека да им е тогава!

<!--![endif]--><!--![if-->Борисов се чуди и мае: “Защо викат под моите прозорци, при положение че в момента Радев е на посещение в Русия... Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен…"

 

Прави се на улав. Цяла България разбра, че Радев е в Москва да му вземе поканата. И Путин го каза, и Медведев: "Очакваме с нетърпение посещението на българския премиер Борисов…"  Даже му казаха и в кой ден да иде - 30 май. Замяза на малко нещо като повиквателна…

У нас никой не знае нищо за визита на Борисов в Москва. Истината е, че и самият той сега научава. Щото визитата е уредена от Меркел и Макрон, които вече посетиха Путин. И са му обещали, че ще му пратят и Борисов да удари едно чело. Щото, такъв-онакъв, но в момента се явява началник на Европа и чрез неговото челобитие един вид Европа ще уважи Путин…

 

И всичко това е заради оня  Тръмп. Зорлем тика ЕС в ръцете на Бялата мечка.

 

В интерес на истината, европейските лидери не чакат дълъгомного да ги побутнат. Гледайте Меркел какво направи. Лигави се да им говори на руски! Ами Макрон? В деня, в който международните следователи, разследващи трагедията с полет MH17 на "Малайзийските авиолинии", свален над Източна Украйна през 2014 г. с 298 души на борда, съобщиха, че самолетът е бил ударен от ракета "Бук", изстреляна от 53-а противоракетна бригада, базирана в Курск, която е част от руските въоръжени сили… Та точно в този ден Макрон нарече Путин “скъпи Владимир”…

Тия дни журналистите питат Борисов за визитата в Москва.  Не много настоятелно, по-скоро от учтивост питат. Обаче той им вика: "Да не си мислите, че ще седя тук с вас и ще ви обяснявам какво ще правя в сряда?" Мисля, че това е един съвсем нормален отговор на премиер на демократична парламентарна република. Или бъркам?

 

Лошото е, че медийното пространство не търпи вакуум. Веднага се запълва със слухове. В родния на д-р Филипов Пазарджик се говори, че Москва може да е втора Дупница, ако ме разбирате…

 

<!--[if--><!--[endif]-->Изследване на "Галъп" твърди, че много българи имат проблем с употребата на пълен и на кратък член - 53% от българите знаят, че се пише "Магазинът се премести", 16% смятат, че правилното е "магазина", 15% смятат, че може и тако, и вако, а 16% чистосърдечно си признават, че не знаят.  <!--![endif]--><!--![if--><!-- --><!--[if--><!--[endif]-->В Швеция от 1 юли влиза в сила нов закон, според който сексът без изрично съгласие се приема за изнасилване. "Ако един човек иска да извърши сексуална дейност с някого, който е пасивен или дава двусмислени сигнали, той или тя трябва да разбере дали другият човек иска." <!--![endif]--><!--![if-->А дали не трябва, за по-сигурно това съгласие да е писмено и да е заверено нотариално? Струва ли си да рискуваш в съда обектът да се отметне от думите си, когато една заверка е 5 лева.

В закона се въвеждат две нови престъпления - "изнасилване поради небрежност" и "сексуална злоупотреба поради небрежност", които ще се наказват с четири години затвор.

Изнасилване поради небрежност… Всъщност, що пък не? Какво ли не правят хората от небрежност. Някои се занимават с политика поради небрежност… Еди-кой си не е внимавал, отнесъл се е небрежно и в резултат станал премиер на България. И все пак това някак си го разбирам. Но да ашладисваш някого от небрежност… Не знам, не знам. Това, според мен, е престъпна небрежност.

 

Абе, я си гледайте работата!

<!--[if--><!--[endif]-->Дадоха на матурантите да пишат за стихотворението на Вапцаров "Вяра". Мислите ли, че е подходящо? Не сме от тези, които отричат поета! Голяма работа, че е бил комунист! Той Юнкер, дето е коскоджамити шеф на ЕК, отиде в Трир да чества 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Лицемер, при това пиян! Почитал философа Маркс!И се прави, че не е чувал за "Манифест на комунистическата партия", дето се говореше за неизбежността на диктатурата на пролетариата… <!--![endif]--><!--![if--><!-- --><!--[if--><!--[endif]-->Борисов рекъл пред журналистите, че помолил папата да се моли за него. Не за българския народ, а за него лично. И като го емнаха враговете му. Малкото му врагове, щото той повечето ги изкупи. Останалите или не се продават, или, по-вероятно, на него не му са нужни… "Припомняме, реват из Фейсбук,  на нарциса от Банкя, че не е в лично качество във Ватикана. Той е там като министър-председател на България. И не за него трябва да се моли римският папа, а за народа на България." <!--![endif]--><!--![if-->Не съм съгласен. Като се моли за него, се моли за България. Зер някой ще отрече, че държавата - това е Той?! Силогизъм от най-простите.

 

Питали го веднъж нещо и той рекъл: Вижте, бе, „Б“ (България) е втората буква на азбуката. Първата е „А“, Аз!

Какво да говорим повече.

 

<!--[if-->Казват, че навремето си Чехов  рекъл: "Ако можете, не пишете!“ Предполагам, че е прочел нещо подобно на това, с което ще ви запозная сега. <!--![endif]--><!--![if-->Мадам В., която ние наричаме Малария Велева, съвсем не от желание да я комплиментираме, написала репортаж  "Да погледнеш в очите на папата...".  Надзаглавието на този репортаж с елементи на разсъждение, но не много разсъждения и не непременно верни, е: "Взирах се в очите на папата. Грееха. Имаше искрица от български спомени…"

Знаете ли откъде идва тази искрица? От това, че като малък е ял българско кисело мляко. Мои приятели в Япония разправят, че всички японци, които ядат от нашето кисело мляко, гледат с такива български искри в очите.

Боже колко съм бил прав, когато навремето написах, че България е известна с две бактерии и Стоичков. Демек с три бактерии… Борисов е напът да смени Стоичков, но ние така и ще си останем известни с три бактерии…

Та за Малария, де… Там, пред лицето на Франциск, тя си спомня за 2004 г., когато се е видяла с Йоан Павел Втори: "Вече много болен и прегърбен, папата излъчваше добротата и смирението пред Съдбата. Когато се наведох да докосна ръката му, вдигнах поглед и потънах в дълбоки сини очи, в които бяха събрани Мъката, Страданието и Примирението…“

Аз бих махнал Мъката или Страданието, щото има известно  семантично припокриване, и бих добавил Надеждата или Състраданието... Но Велева обича такива частични семантични припокривания. Даже понякога си позволява и пълни семантични припокривания, като например в израза: "Няма дим без пушек." Както и да е. Този репортаж не може да се преразкаже. Отидете на сайта  й и си доставете удоволствието. Едно от най-големите, които можете да си доставите облечени. Честно!  „Наблюдавайки ги отстрани, двамата изглеждаха като баща и син - видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота…"

Да не помислите нещо друго? За папата и Бойко пише. Само това с химията малко… А бе, има нещо дупнишко в него, не ли? Бих го махнал, не му е тук мястото.

Интересното е, че Малария не казва и дума за така чаканото от целия български народ Четвърто погалване по главата. Един вика, че тоя път Борисов погалил папата, но това, според нас, е доста прибързано твърдение. Ще стане някога, но още не му е дошло времето.

Руснаците пък казват: "Глупостта е като смъртта: умрелият нищо не усеща, но живите страдат." Моля се Богу, ако някога изкукам дотолкова, че да почна да пиша така, той да бъде милостив и да си ме прибере.

Покрай Тетка Цачева се изписа много за Рабфак, но аз ще ви кажа, че не по-малко опасна за родината е и специалност „Българска филология“. Само като кажа Бареков, и ще разберете. И особено опасна е задочната форма на тази специалност! Един завършил редовно филология поне няма да напише като Велева "разсат". Гаче се сати, а не се сади… В заключение ще преправя малко Чърчил и ще кажа, че в журналистиката е допустимо понякога да се полза и отровен газ… Иприт.

To be continued

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във