Банкеръ Daily

Финансов дневник

Британският бизнес обхванат от песимизъм

Доверието сред британския бизнес и предприятия спадна рязко след гласуването за напускане на Европейския съюз на проведения на 23 юни референдум, показват резултати от експресно прочуване.

Според проучването, проведено от агенция YouGov и Центъра за икономически и бизнес изследвания, песимизмът сред бизнеса относно състоянието на икономиката на страната през следващите дванадесет месеца скочи почти двойно до 49% през седмицата след ключовия референдум спрямо ниво от 25%, преди да станат ясни резултатите от гласуването на британците.

Индексът, публикуван от двете компании, провели проучването, отчете драматичен спад на бизнес доверието до 105.0 пункта от 112.6 пункта само в рамките на първи три дни след референдума на 23 юни.

Изследването сред 1000 британски компании също така показва, че 26% от анкетираните са песимисти за техните собствени бизнес перспективи в сравнение с 16% на това мнение преди референдума. Самото проучването беше проведено между 28 юни и 1 юли.

В същото време проучване на агенция Блумбърг показва, че близо три четвърти от анкетирани икономисти очакват Великобритания да се плъзне по пътя на рецесия след вота на британците за излизане от Европейския съюз.

На този фон управителят на Банк ъф Ингланд Марк Карни заяви, че банката вероятно ще трябва да предостави повече парични и лихвени стимули за икономиката още това лято, тъй като има влошаване на перспективите пред британската икономика.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във