Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Brexit - кроше върху чуждестранните кредиторки

Банките в Европа и територията на Щатите вече понасят първите удари от решението на англичаните да се отделят от Европейския съюз. Акциите на големите кредитни институции извън Великобритания загубиха между 7% и 20% от пазарните си оценки още в деня след вота. И макар че отделни части от пазара се възстановиха от шока, банките извън Острова все още не успяват да компенсират загубите си.

Анализаторите ограничиха няколко канала, по които Brexit влияе върху задграничните банки с операции в лондонското Сити.

Несигурността около моделите за бизнес

ще окаже негативен ефект върху кредиторите в краткосрочен аспект.

Месеци и дори години ще се лутат в неизвестност чуждестранните институции, които в момента са регистрирани в Лондон и ползват "европейски паспорти" за другите страни членки на ЕС. Дали ще трябва да кандидатстват за нови банкови лицензи в общността?

Те трябва да изчакат и решението дали клирингът на транзакциите в евро ще се премести в Париж или във Франкфурт. Всичко това генерира нови разходи, за да планират непредвидени ситуации, включително и за преместване на дейността им извън територията на Острова.

Смяната на "местожителството" им

ще доведе до вероятна редукция на банковите разходи в дългосрочен план.

Очаква се Brexit да намали броя на банковите служители в Лондон. Ще ускори и изпълнението на плановете на банковите ръководства да прехвърлят някои операции на по-евтини места. Доста кредитори започнаха този процес още преди референдума на 23 юни. Майк Майо - един от най-известните банкови анализатори в Америка, който работи в нюйоркския офис на брокера CLSA, обаче предупреждава, че това разместване може да доведе до  дублирането на някои функции на структурите му в Обединеното кралство и в ЕС, което ще ги принуди да посегнат към спестените средства.

Приходите от търговия ще се качат в краткосрочен план, но ще спаднат дългосрочно.

Банките се хвалят с рекордно високи търговски обеми непосредствено след Brexit. Директорите на някои от тях отчетоха десетократно увеличение на традиционните нива на търговия на 24 юни. Това означава и десет пъти повече приходи от комисиони. Анализатори на "Ситигруп" обаче напомнят, че този ръст на постъпленията от клиенти може да бъде неутрализиран от загубите, причинени на кредитните институции от онези активи, които те решат да задържат въпреки спада на пазарните им оценки.

Експертите прогнозират намаление на приходите от търговия през следващите месеци, защото очертаващата се продължителна несигурност около условията, при които Островът ще се отдели от континента, усилват размаха на пазарните колебания и възпират инвеститорите от значителни сделки.

Инвестиционните банки

ще понесат сериозни загуби в краткосрочен план.

Ако повечето от англичаните бяха гласували да останат в ЕС, решението им щеше да предизвика подем в корпоративната активност и да помогне на банките да се възстановят от печалното първо полугодие на 2016-а. През този период приходите им от комисиони за инвестиционните банкови услуги паднаха с 23% спрямо същия отрязък на миналата година. Очевидно се очаква обратният сценарий да потисне деловата активност и оттам - приходите от такси. 

Лихвените проценти

ще останат ниски задълго. Дългоочакваното повишение на лихвите от Федералния резерв, а евентуално и от  "Бенк ъф Инглънд", изглежда, ще се отложи за пореден път. Анализатори на "Роял бенк ъф Скотлънд" прогнозират, че лихвените проценти "ще останат статични през второто полугодие на 2016-а и през по-голямата част от 2017-а" заради "по-високото ниво на несигурност и нестабилност". По правило банките правят по-малко пари при ниски лихви заради стесняването на маржа между цената, която плащат за привлечения ресурс, и която получават от длъжниците за отпуснатите заеми.

Ще се понижи рентабилността

на поделенията и клоновете в Англия. След вота в полза на Brexit "Моргън Стенли" понижи с 12% - до 27%, прогнозата си за приходите в английските банки през 2018-а - заради "макроикономическите усложнения" от гласуването. Ударът ще дойде от две посоки - по-нисък ръст на заемите заради забавянето на стопанския растеж на Острова и по-високите кредитни загуби.

Задграничните банки се очаква да понесат същите поражения. Например, испанската "Сантандер" е реализирала 23% от миналогодишната си печалба от дейността си във Великобритания. Този дял е по-висок от това, което е донесъл на кредитора бизнесът му в Испания или в Бразилия.

Драматичното обезценяване на паунда

пък означава, че чуждестранните банки ще имат по-малка изгода от спечеленото на Острова. Този ефект вече се вижда от финансовия резултат на банка "Сантандер" през първото тримесечие на 2016-а. Приходите на групата са се свили с 5 процента. Макар че след елиминирането на влиянието от спада на бразилския реал и на британската лира се оказва, че те са нараснали с 8 процента. След публикуването на тези резултати досега английската валута се е понижила още по-драстично към еврото и към щатския долар.

Щатските банки ще са относително по-силни в сравнение с европейските кредитори.

През последните няколко години щатските инвестиционни банки отчетоха ръст за сметка на европейските си конкуренти. Някои анализатори прогнозират, че акулите от Уолстрийт ще увеличат преднината си. Господин Майо съзира "епична възможност за най-големите американски банки да отвоюват пазарен дял от по-слабите европейски кредитори".

 

 

Позиции

Атила Хорват, генерален директор "Провидент Файненшъл България"

"Провидент"  ще се стреми да продължи да бъде привлекателен и ценен партньор на нашите клиенти. Ние оставаме фокусирани върху растежа на бизнеса с кредити у дома и онлайн кредити на всичките ни пазари, както и досега.

Ще следим внимателно преговорите по излизането на Великобритания от ЕС и ще се адаптираме, за да отговорим на променящата се ситуация. Великобритания е все още не е активирала чл.50 от Лисабонския договор, след което процесът по отделянето се очаква да продължи поне две години. За момента е трудно да предвидим какви ще са последствията върху бизнеса на IPF освен движенията на валутните пазари и промяната във валутните курсове."

Facebook logo
Бъдете с нас и във