Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Брексит" стресна Ситито

Лондонското Сити

Въпреки че британските политици не проявяват никакво желание за заменят паунда с еврото, количеството европейска валута, търгувано в лондонското Сити, надвишава над два пъти общия обем, търгуван във всичките 19 страни от еврозоната.

В продължение на четири десетилетия Лондон бе безспорният лидер във валутния обмен, но сега някои инвеститори се страхуват, че ако британските гласоподаватели решат страната им да напусне Европейския съюз, Ситито ще изгуби водещата си позиция в търговията с евро.

"Ако Великобритания напусне ЕС, първенството на Лондон във валутната търговия, включително и тази с евро, постепенно ще се изгуби за сметка на Азия и други европейски столици", споделя пред Ройтерс американският инвеститор Джим Роджърс, който заедно с Джордж Сорос основава през 1973 г. фонда Quantum. "Лидерската позиция на Лондон на валутните пазари се е развивала с времето, но развитието ще продължи някъде другаде, ако Великобритания напусне ЕС. Това ще бъде голяма глупост, но политиците са правили глупости, откакто свят светува", смята още Роджърс.

След като Роджърс напуска Quantum, спекулациите на Сорос срещу паунда довеждат да "Черната сряда" – 16 септември 1992 г., един от най-мрачните дни за британската финансова система, когато премиерът Джон Мейджър е принуден да изтегли паунда от Европейския валутен механизъм.

Днес европейските усилия за създаване на устойчив валутен съюз са в центъра на дебата сред лондонския елит за европейското бъдеще на Великобритания. Защото е ясно, че еврото няма да остане незасегнато от намеренията на премиера Дейвид Камерън да предоговори британските връзки с ЕС и да проведе референдум за членството на страната си в общността през 2017 година.

В момента в Лондон се извършва 41% от глобалната валутна търговия, като британската столица изпреварва двойно най-близкия си конкурент Ню Йорк, сочат данни на Банката за международни разплащания. Най-големите му европейски съперници са Швейцария и Париж с по 3% от глобалния обмен.

Издигането на британската столица става постепенно, като тя достига лидерската позиция във валутната търговия в края на 70-те години и оттогава непрекъснато я затвърждава. След въвеждането на еврото количеството търгувани валути намалява, но Лондон остава глобален център на търговията с двете оборотни валути - еврото и долара.

"Ако Великобритания напусне ЕС, търговията ще си замине - твърди цитиран от Ройтерс европейски дипломат. Първото, което ще направят Берлин и Париж, ще е да се запитат: "Как да си върнем бизнеса?"

Огромната концентрация на капитали в Лондон, както и развитата инфраструктура, комбинирани с инерцията на институциите, означава, че дори и в случай на "Брексит" - британското излизане от ЕС - изместването на валутната търговия ще стане постепенно.

"Всички връзки, с които се осъществява обменът, са в Лондон и бързото им преместване от Великобритания в Европа ще изисква големи разходи за инфраструктура", коментира Робърт Савидж, изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк хедж фонд CC Track Solutions. Според него обаче в дългосрочна перспектива при едно британско напускане на ЕС валутната търговия ще напусне както Великобритания, така и Европа, и ще се премести в Азия.

"Глобално погледнато, движението на капиталите е решаващо за това къде ще се извършва паричният обмен, а в момента азиатските центрове са във възход", смята Савидж.

Противниците на британското напускане на ЕС изтъкват, че излизането от най-големия икономически блок в света ще е безразсъдно, тъй като Лондон ще трябва да се съобразява с правила, на които няма да може да влияе, и това ще го превърне в "офшорен Остров на съкровищата, от който не зависи нищо", по думите на Гай Фолкънбридж от Ройтерс.

Противниците на ЕС пък смятат, че извън ЕС Лондон ще процъфти. Те напомнят, че и през 1990 г. е имало предупреждения, че ако не се откаже от паунда и не въведе еврото, Великобритания ще изгуби ролята си на финансов център. За евроскептиците продължилата пет години дългова криза в Европа и особено гръцката драма са доказателство, че валутният съюз има дефекти и пред него няма бъдеще, освен ако континентът не се интегрира политически - нещо, в което Великобритания няма намерение да участва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във