Банкеръ Daily

Джордж Озбърн:

"Брексит" ще пробие британския бюджет с 30 млрд. лири

Вот в подкрепа на излизането на Великобритания от Европейския съюз ще предизвика дупка в бюджета от 30 милиарда британски лири (38 милиарда евро), предупреди британският финансов министър Джордж Озбърн.

Този дефицит ще трябва да се компенсира чрез увеличение на данъка върху доходите, акцизите за бензина и алкохола и съкращаване на разходите за здравеопазване, образование и отбрана.

Проучванията на общественото мнение сочат, че кампанията за оставане в ЕС губи преднината си и Озбърн засилва тона на предупрежденията си за последиците от т. нар. "Брексит", заявявайки, че ще увеличи данъците и ще намали разходите.

Излизането от ЕС ще засегне инвестициите, семействата и ще навреди на британската икономика, заяви още министърът.

Според Озбърн половината от финансовата дупка от 30 милиарда британски лири ще бъде покрита от увеличение на данъците, а другата половина от намаляване на разходите, за да се преодолеят последиците от излизането от ЕС върху бюджета, както прогнозират независими експерти. "Ще имам отговорност да се опитам да възстановя стабилността на държавните финанси, това ще значи извънреден бюджет, при който ще трябва да увеличим данъците и да намалим разходите", каза той.

Базовият подоходен данък ще бъде вдигнат с 2 процентни пункта до 22 на сто, а по-високата ставка - с 3 процентни пункта до 43 на сто. Данък наследство и акцизите върху алкохола и бензина също ще бъдат повишени.

Разходите за здравеопазване, образование и отбрана, които досега до голяма степен бяха защитени от 6-годишните усилия на Озбърн да намали бюджетния дефицит, ще бъдат свити с 2 процента, а също с толкова ще бъдат намалени разходите за пенсии, предупреждава той.

Преди няколко дни премиерът Дейвид Камерън също предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС може да подкопае съществуващата в страната практика на повишаване на държавните пенсии и да влоши здравеоопазването.

Премиерът увери, че възнамерява да удържи обещанието си за увеличаване на разходите за здравеопазване с 10 милиарда британски лири (14,4 млрд. долара) до 2020 г.

Но ако излезем, добави той, прогнозите са, че към 2020 г. у нас ще се появи дупка в държавния бюджет в размер до 40 млрд. лири (около 50 млрд. евро).

Facebook logo
Бъдете с нас и във