Банкеръ Daily

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум:

"Брексит" е най-големият риск за европейската икономика

Йерун Дейселблум

Вот на британците за излизане от Европейския съюз на предстоящия а 23 юни референдум представлява един от най-големите рискове за европейската икономика в краткосрочен план, предупреди председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.

"В настоящия момент сценарий "Брексит" е очевиден риск и в краткосрочен план би представлявал един от най-големите рискове за нашата икономика", заяви той пред репортери.

Дейселблум подчерта, че вижда рискове най-вече за икономиката на Великобритания, но добави, че е също така "притеснен" за възможни негативни ефекти върху европейската икономика като цяло, особено що се отнася за 19-те страни - членки на еврозоната.

Редица икономисти твърдят, че британското оттегляне от съюза би създало несигурност за бъдещите търговски споразумения, което би могло да забави инвестициите както на Острова, така и в Европа, като в същото време новите бариери пред търговията между Великобритания, която в момента е втората по големина икономика в ЕС, и останалата част от единния блок могат да понижат икономическия растеж на стария континент.

Същевременно агенция Ройтерс цитира свои европейски източници, според които официални представители и дипломати от Европейския съюз са започнали през тази седмица кръг на конфиденциални дискусии, имащи за цел подготовка за координиран отговор на евентуален вот за излизане от ЕС на британския референдум.

Високопоставени дипломати от Германия и Франция, както и на още няколко други държави от съюза, са се срещнали в понеделник за разговори с Мартин Селмайр, който е шеф на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Източник на Ройтерс, който има преки впечатления от тази дискусия, заяви, че тази среща ще бъде последвана и от други, на които да се обсъдят конкретни теми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във