Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов за Гърция: По-бедни да плащат на по-богати - няма логика

"Ако през следващите години бъдем мъдри, България ще се превърне в остров на стабилността", пророкува премиерът.

S 250 4f218e40 dcae 48e2 b5d7 c75d6f134b65
S 250 9834c692 035a 41a6 9611 8a0ef21ea1c5

"Ако сега бяхме в еврозоната, също щяхме да дадем пари за Гърция – по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично". Така премиерът Бойко Борисов коментира буксуващите преговори на кредиторите с гръцкото правителство. Той се похвали, че още вчера е споделил пред европейските си колеги изразената от него вчера позиция относно ситуацията с Гърция и е получил техните поздравления.

"Гръцкото правителство трябва да намери разумния изход. За България това е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина", подчерта Борисов и добави, че докато държавите в еврозоната не се дисциплинират, не виждал смисъл да бързаме с членството.

"В момента България е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и като място за инвестиции. Ако следващите години българските политици бъдем мъдри, България ще бъде остров на стабилност", пророкува премиерът, цитиран от правителствения пресцентър.

Той увери, че вече са предприети мерки, за да няма проблеми за хората, които имат депозити в гръцки банки в България. "Направили сме системи, за да ги наблюдаваме, за да не се създаде паника. Нека хората, които имат пари в гръцките банки в България знаят, че те са самостоятелни от майките си в Гърция и няма проблем за парите им", категоричен е Борисов.

Той обаче призна, че страната ни има огромни проблеми с контрабандата от Гърция, като за целта е поканил гръцкия си колега да посети България и да се запознае с начина, по който осъществяваме контрола по границата. "Ако обединим усилията си в тази посока, България и Гърция ще могат да съберат и повече приходи", убеден е премиерът.

По време на заседанието на Европейския съвет Борисов е настоял България да получи специален статут при бъдещото разпределение на бежанците в Европейския съюз. Мотивът е, че след предприетите мерки в Средиземно море целият миграционен натиск се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция. Той благодари на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за решението България и Унгария да влязат като държави с особен статут в разговорите.

Пред журналисти в Брюксел премиерът посочи още, че след разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън е получил и тяхната подкрепа. По думите му самата идея за демократична и хуманитарна Европа не предполага наличието на квоти или задължителност.

Борисов коментира и актуалната ситуация по границата ни във връзка с миграционния натиск. Той посочи, че само миналата седмица са задържани 3000 души при опит да излязат от България. "В Италия има 1000 души, които са на границата, и в България има 1000 души на границата дневно. Вече сме приели много бежанци и голяма част от тях са разселени в България. И в момента имаме достатъчно бежанци. Идването на подобни големи групи хора променя демографската ни карта", подчерта премиерът.

В отговор на въпроса за споразумението с Полша за ремонт на самолети, Борисов отбеляза, че би толерирал подписването му, ако е на финална фаза, защото ще даде възможност в дълъг хоризонт да пазим границата си. "С този ръст на икономиката след 15 години ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", коментира лаконично той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във