Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов обсъди готовността ни за еврозоната с управителя на ЕЦБ

Премиерът Бойко Борисов разговаря с управителя на Европейската централна банка Марио Драги в Аахен, където е за церемонията по връчването на годишната Международна награда „Карл Велики“.

Борисов и Драги обсъдиха готовността на България за членство в еврозоната, като по време на срещата бяха отбелязани добрите макроикономически, фискални и финансови показатели на страната. Отбелязано беше и отличното сътрудничество между ЕЦБ и Министерството на финансите и БНБ.

В края на април Борисов обяви, че е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната. Според него така кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите, идват повече инвестиции, повече стабилност и сигурност в банковата система. Той даде пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дълговe, и това пораждало страх. Борисов обаче посочи, че ние не представляваме риск за Европа.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. По думите му, това изисква "тихи преговори", защото банкерите не обичат да се говори публично, но пък хората трябвало да знаят какво се прави.

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Той посочи, че не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването както в негативен, така и в позитивен план.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във