Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бойко Атанасов е единственият кандидат за шеф на КФН

Бойко Атанасов е единственият кандидат за ръководителския пост в Комисията за финансов надзор. Днес Атанасов бе представен и изслушан в Комисията по бюджет и финанси. 

Номинацията е направена от партия "Атака" , при все че бе заместник-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов. В момента Атанасов е заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Преди това беше изпълнителен директор на НАП, а в системата на приходната администрация работи от 2006 година. От 1996 г. е бил на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите.

Шест приоритета залага в своята управленска програма кандидатът за шеф на Комисията за финансов надзор. Атанасов залага на развитие на комуникационната стратегия на ведомството, мотивация на служителите и увеличаване на финансовия надзор. На заседанието на бюджетната комисия Атанасов получи само един въпрос - от председателката Менда Стоянова. Тя се поинтересува докъде е стигнало въвеждането на обща информационна система в КФН.

По-любопитното е, че на Атанасов не бе зададен въпросът за управлението на застрахователния надзор. Вече няколко месеца позицията е вакантна, след като бившият надзорник Ралица Агайн подаде оставка. Агайн се раздели с позицията покрай фалита на "Олимпик" Това бе констатирано и в последния доклад на ЕК за страната. Бе изтъкнато също така, че досега не са предприети стъпки за определяне на неин правоприемник.

Очакванията са Бойко Атанасов да бъде безпроблемно утвърден на ръководния пост в КФН и в пленарна зала. Гласуването ще се проведе в петък. В следващите седмици се предполага, че Бойко Атанасов ще направи предложение за нов заместник-председател, който да отговаря за застрахователния надзор или ще даде тази отговорност на някой от действащите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във